POGINULI U JUTARNJEM VOZU KA GLINI: Za podmetanje mine na prugu od Banije i Korduna do danas niko nije odgovarao

Novosti online

14. 07. 2023. u 18:10

NA današnji dan, pre tačno tri decenije, 14. jula 1993. godine, oko osam sati, blizu mosta južno od Gline, voz prepun civila koji su putovali iz Republike Srpske Krajine, naleteo je na dve mine. Eksplodirala je samo jedna, ispod polovine prvog vagona, i usmrtila troje ljudi i 28 ranila. Kupei su bili puni žena i dece.

ПОГИНУЛИ У ЈУТАРЊЕМ ВОЗУ КА ГЛИНИ: За подметање мине на пругу од Баније и Кордуна до данас нико није одговарао

FOTO: Arhiva novosti

Voz je samo dan ranije počeo da saobraća prugama Korduna i Banije, gde je saobraćaj bio u prekidu od početka rata u Hrvatskoj. Zanimljivo je da je istog jutra isti voz nesmetano prešao istu relaciju, samo u suprotnom smeru.

Od posledica eksplozije na licu mesta izgorele su Maca Dančula (70) iz Pješčanice i Soka Roknić (43), učiteljica iz Blatuše. Nešto kasnije, u glinskoj bolnici povredama je podlegao i Janko Radujković (70) iz Brnjavca.

Pero Gvojić (36) iz Male Trepče ostao je bez obe noge, Janko Jakšić (34) iz Batinove Kose, bez jedne potkolenice, a sin poginulog Janka, Đuro Radujković (44) bez leve noge. Još 25 putnika, uglavnom žena i dece, teže i lakše je ranjeno, navode u Dokumentaciono-informacionom centru "Veritas".

Među ranjenicima bila je i Zorana Roknić (14), kćerka izgorele učiteljice Soke. Devojčicu je eksplozija izbacila iz voza i tako joj spasla život.

Sve žrtve su srpske nacionalnosti, a u "Veritasu" objašnjavaju da za ovaj zločin niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima.

Pola sata posle eksplozije, na mesto nesreće došli su predstavnici srpskih vlasti i Unprofora, koji su istog dana sastavili izveštaj i pod šifrom "poverljivo" dostavili komandi za Sektor Sever.

Predstavnici srpske strane procenili su da je "ova operacija vođena pod hrvatskom komandom, koja želi da destabilizuje područje", pred najavljeno otvaranje mosta na Maslenici, 18. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024