BIOMASA ZA ODRŽIVU SRBIJU: Jelena Bunčić iz Nacionalne asocijacije za biomasu o obnovljivim izvorima energije

Novosti online

23. 06. 2023. u 16:00

ZDRAVIJA životna sredina i nova radna mesta, sve to je moguće uvođenjem efikasnijih metoda proizvodnje energije koji su alternativa fosilnim gorivima. Jedan od prvih koraka tranzicije ka potpuno obnovljivim, takozvanim zelenim izvorima proizvodnje jeste uvođenje biomase kao osnovne sirovine za rad toplana-ovo kaže Jelena Bunčić iz Nacionalne asocijacije za biomasu.

БИОМАСА ЗА ОДРЖИВУ СРБИЈУ: Јелена Бунчић из Националне асоцијације за биомасу о обновљивим изворима енергије

Foto: Promo

Zatim objašnjava: - Korištenje biomase donosi ogromne koristi za zaštitu životne sredine pošto sagorevanje biomase emituje manje emisija gasova sa efektom staklene bašte u odnosu na fosilna goriva. Emituje se samo onoliko CO2 koliko je prethodno apsorbovano, za razliku od fosilnih goriva koja doprinose povećanju CO2 u atmosferi. Osim toga, biomasa ima manje zagađivača poput sumpora i azota koji štetno utiču na organizam ljudi.Korišćenjem biomase smanjuje se ukupna emisija gasova sa efektom staklene bašte i usporavanju klimatske promene -.

Foto: Promo

Uvođenje biomase kao osnovne sirovine za rad toplana prvi korak

Naša sagovornica objašnjava da je moguće koristiti biomasu za proizvodnju biogasa, proizvodnju električne energije ili kao gorivo za vozila (biodizel, bioetanol). Može se direktno sagorevati kako bi se generisala toplotna energija za grejanje domova, industrijskih postrojenja ili za proizvodnju pare za generisanje električne energije. Moguće je od nje praviti pelete ili brikete kao gorivo za peći, kotlove ili druge vrste ložišta, a biomasni peleti i briketi su praktični za skladištenje i transport i ekološki prihvatljiviji od fosilnih goriva.

Cirkularna ekonomija

- Proizvodnja, prerada i distribucija biomase stvaraju lokalna radna mesta, posebno u ruralnim područjima. To može poboljšati ekonomiju zajednice i pružiti nove prilike za zaposlenje. Pošto se biomasa može proizvoditi iz ostataka i otpadnih materijala poljoprivrede, šumarstva i drugih industrija, smanjujući količinu otpada koja završava na deponijama, a stvarajući vredne resurse za energiju, ima ogroman značaj za cirkularnu ekonomiju - osvrnula se Bunčić.

Pravilno proizvedena biomasa, uz poštovanje propisa i standarda zaštite životne sredine, kao obnovljivi izvor energije, igra ključnu ulogu u ostvarivanju održive budućnosti. Ovaj prirodni resurs, koji dolazi od biljnih materijala poput drva, ostataka poljoprivrede i voćnjaka, nudi niz prednosti u odnosu na tradicionalne energente.

Dolazi od biljaka koje se mogu ponovno uzgajati, i zato je neiscrpan izvor energije

- Velika prednost biomase je njen održivi karakter. Budući da dolazi od biljaka koje se mogu ponovno uzgajati, biomasa je neiscrpan izvor energije. Kombinacija održivog upravljanja šumama, voćnjacima i poljoprivrednim površinama omogućava kontinuiranu obnovu biomase. Korištenje biomase smanjuje zavisnost o uvozu energenata. Umesto da se oslanjamo na uvoz fosilnih goriva, korišćenje lokalne biomase kao izvora energije doprinosi smanjenju trgovinskog deficita i povećanju energetske nezavisnosti - objašnjava Bunčić.

Foto: Promo

Korist za sve

Poseban doprinos u proizvodnji biomase imale bi različne industrije u Srbiji, poput prehrambene, drvne, i biohemiske industrije, generišu značajne količine bio-otpada, koji se potom može iskoristiti kao izvor biomase za proizvodnju energije.

- Da bi se to postiglo ključno je ulagati u infrastrukturu i tehnologiju za efikasno korišćenje biomase kao energenta. To uključuje izgradnju postrojenja za proizvodnju biogasa i biogoriva, modernizaciju postrojenja za sagorevanje biomase, kao i promovisanje korišćenja biomasnih peleta i briketa - govori Bunčić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu