DA LI ZNATE GDE JE NAJLEPŠA HERCEGOVKA? Čuvaju je na posebnom mestu, ima više od 130 godina!(FOTO)

S.BABOVIĆ

11. 04. 2023. u 12:14

JEDNA od najlepših skulptura žena na Balkanu, pod imenom „Hecegovka plete vijenac“ iz 1885.godine, nalazi se u Kruševcu.

ДА ЛИ ЗНАТЕ ГДЕ ЈЕ НАЈЛЕПША ХЕРЦЕГОВКА? Чувају је на посебном месту, има више од 130 година!(ФОТО)

Foto:S.Babović

Ko zna koliko puta su posetioci Skupštine grada prošli pored ovog dela na spratu zgrade nekadašnjeg Okružnog načelstva,ne znajući njenu priču, koju je od kamena stvorio hrvatski vajar Ivan Rendić (1849-1932).

Originalna Rendićeva figura isklesana je u kararskom mermeru i to za grobnicu tršćanskog trgovca Stevana Ivankovića 1885.godine.

- Kopija u Kruševcu rađena je od bračkog mermera i bila je na mnogim izložbama majora Rendića - navodi mr Adam Stošić u knjizi "Kruševac i okolina". - Na jednoj od njih, 1931.godine, autor joj je dao naziv "Kosovka devojka". Prilikom otvaranja renoviranog muzeja u Kruševcu 1969.godine, skulptura je otkupljena na predlog Rendićevih potomaka.

U muzeju za "Hercegovku", ipak, nije bilo mesto, budući da se koncpecijski nije uklapala u stalnu postavku. Rešenje je bilo da se prebaci u zgradu Gradske uprave 1970. godine.

- Skulptura pripada prvoj fazi umetnikovog rada, izvedena je preciznim realističkim postupkom - iznosi Duško Kečkemet u knjizi "Ivan Rendić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!