"OPORAVAK OD KORONE MOŽE TRAJATI DO DVE GODINE": Doktor Tiodorović otkrio da li kraken izaziva teža oboljenja

Novosti online

28. 02. 2023. u 09:55

NOVI soj virusa korona pod nazivom kraken ili zvanično XBB.1.5 registrovan je i u Srbiji. Profesor dr Branisalv Tiodorović istakao je da za sada nema indikacija da kraken izaziva težu kliničku sliku, ali da sve mere koje smo primenjivali do sada, treba da primenjujemo i nadalje.

ОПОРАВАК ОД КОРОНЕ МОЖЕ ТРАЈАТИ ДО ДВЕ ГОДИНЕ: Доктор Тиодоровић открио да ли кракен изазива тежа обољења

Foto D. Milovanović

Kako je kazao dr Tiodorović, kraken se u SAD pojavio još u septembru prošle godine.

 - Ova podvarijanta se veoma lako širi i lako ga je dobiti, ne moraju se ispoljiti ni simptomi. U SAD, Australiji i Kanadi napravio je velike probleme u smislu veoma brzog širenja. U Zapadnoj Evropi najpre je zahvatio Veliku Britaniju, potom Španiju, Francusku, Nemačku, Holandiju... Imali smo mi kraken u Srbiji i ranije, samo je sada dijagnostikovan. Laboratorijski se to obradilo i objavljeno je zvanično da je reč o krakenu pre sedam ili osam dana. Sve što postoji u Evropi lako će i brzo doći kod nas - rekao je dr Branislav Tiodorović.

Kako je kazao, trenutno je na delu miks infekcija.

- Nije jedan virus u opticaju već više njih. Osim krakena koji je prisutan i mesec i po dana pre nego je potvrđen zvanično, imamo i adenoviroze i enteroviroze koje posebno kod dece prave probleme zbog dijareje, povraćanja, bolova u mišićima i zglobovima. Nažalost, toga ima i kod starijih. Imamo grupu virusa, a ovo je vreme i bakterijskih i respiratornih infekcija – streptokoknih, stafilokoknih, pneumokoknih... Ništa to nije novo i trebalo bi umiriti javnost - kaže dr Tiodorović.

On je dodao da je posebno važno voditi računa o najstarijima i deci.

 - Kod dece treba pratiti stanje i pedijatri imaju mnogo posla. Visoka temperatura je prevashodno znak gripa, pa može doći i do komplikacija, jer virusi umeju da razore naš imunitet, a onda bakterije to iskoriste. Ono što je zabrinjavajuće, gledajući najnovije podatke iz kovid bolnica, jeste da ponovo moramo da obratimo pažnju na najstarije i one sa hroničnim bolestima. Oko 700 do 1.000 potvrđenih slučajeva imamo dnevno. Treba se i dalje oslanjati na PCR testove jer su oni pouzdaniji od antigenskih, i pokazuju i prisustvo ovog novog soja. Testiranje radimo kada je neophodno i kada lekar to preporuči – kazao je dr Tiodorović.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ne izaziva težu kliničku sliku

Kraken ne izaziva neka teža oboljenja i po pravilu se ne spušta na pluća.

- Zadržava se na tome što simptomi liče na teži oblik prehlade. Može biti blage temperature, curenja iz nosa, bola u grlu, bola u mišićima i zglobovima. Kod starijih i onih sa komorbiditetima imamo povećan broj umrlih. Starije moramo da zaštitimo i da brinemo više o njima.

Postkovid sindrom

Postkovid sindrom, kako je kazao prof. dr Branislav Tiodorović, može trajati nekoliko meseci pa i godinu ili dve.

- Gde je pad imuniteta značajan, tu postkovid duže traje i to bez obzira na godine. Kod dijabetičara, na primer, godine nisu važne i kod njih postkovid dugo traje bilo da je reč o mlađim ili starijim osobama. Zabrinjava i činjenica da imamo više dementnih ljudi nego što smo ih imali ranije. Korona virus pogađa centralni nervni sistem i to je veoma ozbiljno. Povećan broj dementnih beleži se kod starijih ljudi, ali čudi to što su bili dobro i dobro se nosili sa koronom, ali se kasnije pojavio povećan broj demencija. To mora da se prati i neurolozi su tu najvažniji – kaže dr Branislav Tiodorović.

Kraken zaobilazi stečena antitela

Po svemu što je do sada objavljeno, kazao je dr Tidorović, kraken nema posebnih karakteristika i posledica.

- Ali sva terapija je ostala gotovo ista kao i za ostale podvarijante. Sve mere koje smo primenjivali trebalo bi da primenjujemo i nadalje, naročito kada je reč o osetljivim grupama. Lekovi koje smo koristili su najbolji i sva istraživanja pokazuju da je njihova upotreba bila ispravna. Kraken očigledno zaobilazi antitela koja smo dobili vakcinom ili preboljevanjem. Tako stoji sada u radovima koji su objavljeni. Korona je ostavila velike posledice zbog visoke moći mutiranja, ali siguran sam da je ceo svet reagovao na najbolji mogući način. Uveren sam i u to da će svaka sledeća podvarijanta biti sve slabija. Korona će postati endemska kao grip, i vakcinisaćemo se protiv nje kao i protiv gripa, i tu pre svega mislim na starije osobe i hronične bolesnike – rekao je dr Tiodorović u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)