AORTU ZAMENILI KROZ GRUDNI KOŠ: Tehnika prvi put primenjena u ovom delu sveta

J. SIMIĆ

28. 02. 2023. u 11:43

NA Institutu za kar­diovaskularne bo­lesti Vojvodine (IKVBV), u Sremskoj Ka­menici, uvedena je FET tehnika za lečenje kod naj­težih bolesnika sa kom­pleksnim bolestima aorte, koja se retko gde radi čak i u najeminentnijim svet­skim centrima.

АОРТУ ЗАМЕНИЛИ КРОЗ ГРУДНИ КОШ: Техника први пут примењена у овом делу света

Institut KVB Sremska Kamenica

Ova tehnika prvi put je izvedena na našim pro­storima, a usvajanjem ovako kompleksnih procedura na aorti, koje kombinuju klasičan hirurški sa en­dovaskularnim pristupom, Institut se pozicionirao kao liderska ustanova u Srbiji.

Kod jednog pacijenta ko­ji je lečen u ovom Institu­tu FET tehnika dopunjena je TEVAR procedurom koja podrazumeva i endovasku­larni plasman dodatnog stent-grafta u silaznu aortu.

- Kod kombinovane pri­mene FET tehnike i TEVAR procedure pacijentu je pr­vo zamenjena aorta koja je bila dostupna pristupom kroz sredogruđe, a potom je, uz pomoć naših kolega interventnih radiologa i kardiologa, izvršeno do­datno pokrivanje još jedne aneurizme u distalnoj aor­ti TEVAR tehnikom - kazao je prof. dr Lazar Velicki. - Za ovako zahtevnu inter­venciju bio je neophodan ekspertski tim koji je po­sebno edukovan za izvođe­nje procedura takvog tipa.

Ističući ponos što IKVBV ima kapacitete i resurse za sprovođenje takvih zahvata, dr Velic­ki je naveo da hirurgija aorte spada u red najkom­pleksnijih intervencija u kardiohirurgiji. Aorta je najveća arterija organi­zma kroz koju se prenosi oksigenisana krv od srca do ostatka tela i svaki problem ili defekt na njoj može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica koje su najčešće opasne po život.

Foto Institut KVB Sremska Kamenica

FET tehnika predstavlja hirurški pristup koji se koristi za lečenje slože­nih proširenja torakalne aorte i uključuje umetanje specijalno dizajniranog stent- grafta u aortu hi­rurškim putem, rezom u grudnom košu.

U JEDNOM ZAHVATU DVE INTERVENCIJE

PREDNOST FET tehnike u odnosu na tradicionalnu hirurgiju aorte je u tome što omogućava hirurgu da u jednoj operaciji izvrši korekci­ju aneurizme i aortnog zaliska. To može značajno smanjiti rizik od komplikacija i skratiti vreme oporavka pacijenta. Takođe, kruta metalna spirala na kraju stent-grafta pruža dodatnu stabilnost, sprečavajući buduće komplikacije. FET tehnika se koristi i u sluča­jevima disekcije (rascepa) aorte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati