SKULPTURA U CENTRU KRUŠEVCA SIMBOL VELIKE TRAGEDIJE: Velikog vajara inspirisala Milica (18) koja je skočila sa kule (FOTO)

S.BABOVIĆ

09. 02. 2023. u 14:29

SKULPTURA „Kruševljanka“ nalazi se ispred Hotela „Rubin“ u Kruševcu i delo je značajnog autora Dimitrija Simića (1927-1992).

СКУЛПТУРА У ЦЕНТРУ КРУШЕВЦА СИМБОЛ ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ: Великог вајара инспирисала Милица (18) која је скочила са куле (ФОТО)

Foto:S.Babović

Nastala je u okviru vajarske kolonije na manifestaciji Belovodska rozeta 1984. godine. Izradu ove skulpture prati i legenda, koja govori o umetnikovoj inspiraciji. Simić je, bar se tako priča, bio inspirisan sudbinom Milice Kostić (18) iz Strojinaca kod Brusa, učenice Srednje medicinske škole, koja je 10 godina pre nastanka dela skočila sa 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu kako bi se spasla od silovanja.

Taj događaj bio je vrlo svež u sećanju umetnika, koji je u zapaženoj karijeri ostavio više od 60 vajarskih dela od gline, drveta, gipsa, kamena i bronze. Istoričarka umetnosti Biljana Grković navodi u tekstu "Skulpture u javnom prostoru“ da je "Kruševljanka snažno modelovana, rađena u tradiciji srpske modernističke škole vajarstva".

- Otvaranje kolonije pratila je ideja da svake godine po jedno delo koje nastaje tokom trajanja i rada ove kolonije bude postavljeno na javnim površinama u gradu i u okviru zelenih površina tadašnjih radnih organizacija, kako bi obogatile likovni život u gradu i oplemenile prirodu - navodi istoričarka umetnosti Biljana Grković.

Tako se "Kruševljanka“ našla ispred hotela "Rubin“,koji je danas u privatnom vlasništvom i godinama u rekonstrukciji. Da je ova skulptura jedna od značajnijih Simovićevih dela spominju gotovo svi njegovi biografi i hroničari prošlosti Kruševca.

MILICA PREDOSETILA TRAGEDIJU?

SEĆANjA na Milicu Kostić, koja je izabrala smrt skočivši sa zgrade, da je ne bi silovali, čuva i prota Milan Kostić, njen brat od strica.

- Sećam se njenog poslednjeg odlaska, video sam je tog dana, baš odavde krenula je istim putićem u školu, kao i mnogo puta pre – ispričao je svojevremeno prota Milan za „Novosti“. - Majka i otac su je ispraćali u školu. Izgledalo je kao da je slutila da će se nešto desiti, okrenula se prema njima i zaplakala je.

-Bista "Jovan Popović“ pred istoimenom školom, "Kruševljanka“, skulptura ispred hotela "Rubin“, značajniji su radovi Dimitrija Simića - navodi Slobodan Simonović u "Enciklopediji Kruševca i okoline“.

Sećanje na Milicu uglavnom se danas vezuje za njen rodni kraj. U Crkvi Svetog arhangela u selu Dupci kod Brusa gde je krštena, na dan njene smrti služi se liturgija. Mučenička smrt smerne učenice, ali i njen "podvižnički život“ verno su opisani u knjizi "Borba za dostojanstvo“ arhimandrita Tihona Rakićevića iz Studenice.

BONUS VIDEO - MURAL POSVEĆEN MARKU ŽIVIĆU: Kruševac odao počast preminulom glumcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja