PRVA LITURGIJA U HRAMU POSLE VELIKOG POŽARA: Patrijarh Porfirije služio u crkvi Svetog Save na Menhetnu (FOTO)

Novosti online

05. 02. 2023. u 22:50

NjEGOVA Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 5. februara 2023. godine svetu Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save na Menhetnu, Njujork, čime je okončana višednevna poseta predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve Sjedinjenim Američkim Državama.

ПРВА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПОСЛЕ ВЕЛИКОГ ПОЖАРА: Патријарх Порфирије служио у цркви Светог Саве на Менхетну (ФОТО)

Foto: SPC

Na prvoj Liturgiji služenoj posle sedam godina u hramu teško oštećenom u požaru na Vaskrs 2016. godine. Njegovoj Svetosti Patrijarhu su sasluživali Preosvećeni Episkop kanadski g. Mitrofan, arhimandrit Nikifor (Milović), protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić.

Obraćajući se blagočestivom narodu i upravi Crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku, patrijarh Porfirije je poručio:

– U ime Oca i Sina i Svetog Duha! Braćo i sestre, danas ste u hramu pomalo promrzli tako da nećemo dužiti. Nadamo se da vas ovih nekoliko slova koje ćemo izgovoriti neće dodatno zadržati u hladnoći, jer verujemo da smo – bez obzira što je spolja hladno, što je niska temperatura – ipak blagodaću Božjom zagrejani i Duhom Svetim obasjani. Verujemo da smo iznutra zagrejani toplotom Božjom i da smo stoga – bez obzira na spoljašnji ambijent u kome se nalazimo – neizmerno blagosloveni i samim tim i veoma, veoma radosni.

Dodatno, ja se radujem što sam danas sa vama ovde, u Njujorku, i što smo posle nesrećnog požara koji je zadesio ovaj hram odslužili prvu Liturgiju. Ovaj hram je i dalje u obnovi. Još mnogo vremena će biti potrebno da se hram obnovi i da bude onakav kakav je bio. Međutim, dugujemo zahvalnost zvaničnicima Grada Njujorka koji se brinu o bezbednosti, koji su nam izdali dozvolu da služimo danas, ali i ne samo danas nego i u narednim nedeljama u februaru kada ćemo obnavljati tu dozvolu. Važno je da dok traje obnova hrama, dok se hram iznova zida, da i mi pre svega duhovno gradimo taj hram, da ga gradimo molitvom, da se molimo Bogu da nam da snage i  da smognemo mogućnosti da zaista obnovimo i ono što je spoljašnje.

Važnije od svega je da se mi iznutra obnavljamo. Uslovi nisu komforni, ali mi znamo da bez obzira na spoljašnje uslove – i možda baš onda kada oni nisu komforni i povoljni – ako se potrudimo i učinimo napor, ako učinimo podvig, onda i Gospod mnogo više prepoznaje nas kao svoje učenike, kao svoju decu, pa nam onda daje mahove i snagu da učinimo i ono što nije moguće. Naravno, za sve to je potrebno da imamo – a imamo, hvala Bogu – i veru, veru u Hrista, svest da sve od Njega zavisi i da u krajnjoj liniji i sve biva po Njegovom promislu, po čovekoljubivom promislu Božjem. Pa i činjenica da se sabiramo danas usred zime ovde, u hladnom njujorškom hramu, jeste izraz Njegove ljubavi i Njegovog promisla.

Vera naša pravoslavna i u ličnim životima vodi nas kroz razne Scile i Haribde, kroz razna iskušenja, ali nas ne ostavlja bez blagodati, bez darova Božjih. Ta vera naša pravoslavna jeste ono čime jesmo to što jesmo. To je svetosavska vera. Svi naši Srbi pravoslavni kroz vekove čuvali su sve što je njihovo. Ali iznad svega i pre svega čuvali su svoju pravoslavnu veru. Neka bi Gospod dao da molitvama Svetog oca Save i svih svetitelja iz roda našeg i svih svetih Crkve Pravoslavne i mi idemo putem Jevanđelja, putem ljubavi - poručio je patrijarh Porfirije vernicima.

BONUS VIDEO: OVO JE NAJSLOŽNIJE SELO U SRBIJI - Nalazi se kod Kruševca,u njemu hiljadu srca kuca kao jedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna