PATRIJARH PORFIRIJE OTPUTOVAO U AMERIKU: Gust raspored poglavara SPC, biće u SAD do 5. februara

Novosti online

24. 01. 2023. u 08:56

NjEGOVA svetost patrijarh srpski g. Porfirije otputovao je danas u Sjedinjene Američke Države, gde će, kako je programom posete predviđeno, boraviti do 5. februara tekuće godine, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ОТПУТОВАО У АМЕРИКУ: Густ распоред поглавара СПЦ, биће у САД до 5. фебруара

Foto Z. Jovanović

Sveštenu pratnju Njegove svetosti će tom prilikom činiti Njegovo preosveštenstvo episkop kanadski g. dr Mitrofan, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić i protođakon dr Dragan Radić. Planirano je da Njegova svetost od 24. do 28. januara poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti arhijerejski sinod poverio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika. Patrijarh g. Porfirije će se na licu mesta upoznati sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine, piše u saopštenju.

U Njujorku će, na sam dan praznika, Njegova svetost patrijarh služiti svetu Liturgiju, a potom će prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save – patrona tamošnjih pravoslavnih Srba. Tokom boravka u  Njujorku, Njegova svetost će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara, Njegova svetost patrijarh će posetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove Srpske pravoslavne crkve na severnoameričkom kontinentu, a prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta. Planiran je i susret Njegove svetosti sa nadležnim episkopima Srpske pravoslavne crkve na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru, piše u saopštenju.

Njegovu svetost patrijarha g. Porfirija će tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, u svim poslovima eparhijskog arhijereja bogomspasavane Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, zamenjivati Njegovo preosveštenstvo episkop sremski g. Vasilije, član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" u poseti najmlađim pilotima u helikopterskoj jedinici MUP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

PONOSNA NA SINA: Srna Lango ponosna na svoje dete