BUKA ZAGAĐIVAČ SNA: Aleksa Zečević prvi je master inženjer vibroakustike u našoj zemlji

J. Simić

26. 12. 2022. u 12:00

PRVI master inženjer vibroakustičnog inženjerstva u Srbiji zove se Aleksa Zečević. Ovaj mladić koji je na osnovnim studijama stekao najpre zvanje inženjera elektrotehnike i računarstva, uspeo je u okviru interdisciplinarnih master akademskih studija na Univerzitetu u Novom Sadu da odbrani master tezu "Mini-anehoična komora: konstruisanje, standardi i vibroakustički eksperimenti" pod mentorstvom prof. dr Ivane Kovačić.

БУКА ЗАГАЂИВАЧ СНА: Алекса Зечевић први је мастер инжењер виброакустике у нашој земљи

Foto D. Dozet

Reč je o radu koji se bavi efektima zvuka i vibracija na strukture i živa bića i načinima da se oni kontrolišu. Građani Srbije se godinama unazad bore za svoj miran san i mada se gradski saobraćaj "proziva" kao kao najveći zagađivač bukom, poslednjih godina, pre svega u urbanim sredinama, buka iz ugostiteljskih objekata postala je jedan od glavnih zagađivača životne sredine.

Rad Alekse Zečevića bavi se teorijskim opisom osnovnih pojmova i standarda vezanih za anehoične komore, kao i detaljnim opisom eksperimenata koje je on realizovao u mini-anehoičnoj komori na novosadskom Univerzitetu. Komora, prva te vrste na ovoj visokoškolskoj ustanovi nabavljena je u okviru međunarodnog "Erazmus + projekta SENVIBE".

- Na osnovnim studijama naročito mi se dopao predmet akustika, a kako se prošle godine na našem Univerzitetu pojavio smer iz inženjerstva, odlučio sam da u poslednjih godinu i po intenzivno radim na master radu - kaže Aleksa za "Novosti."

Foto Privatna arhiva

Aleksa Zečević

Zaposlen je u RTV Vojvodine gde svoje znanje iz akustike, kako kaže, može da primeni i u radu sa modernom tehnologijom, a najbitnije je da se ljudi šire upoznaju sa osobinama buke i vibracije i da se više posvetimo toj problematici u našoj zemlji.

Mentorka prof. dr Ivana Kovačić naglašava da se ovakvi master programi koji se bave kontrolom i korišćenjem zvuka i vibracija duže od pola veka rade u inostranstvu. Kod nas su u začetku.

- Aleksa je u tek nabavljenoj laboratoriji napravio prve eksperimente na koje će moći da se oslone budući istraživači.Oni će ujedno biti u prilici da i sami rade laboratorijske vežbe iz vibroakustike koje smo do sada izučavali samo teorijski - istakla je prof. dr Kovačić.

U SVET NA USAVRŠAVANjE, PA KUĆI

PRVI master inženjer iz ove oblasti u našoj zemlji ima želju da se usavršava u Velikoj Britaniji, a zatim da prošireno znanje i iskustvo donese natrag u svoju zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba