“DAO BIH NAGRADU AKADEMIJE DA ZAIGRAM U PRVOM TIMU“: Jeste li znali - Miloš Crnjanski je obožavao fudbal (FOTO)

J. SIMIĆ

15. 12. 2022. u 16:01

U IŠČEKIVANjU finala Svetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Kataru, Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu iz svojih prebogatih arhiva izvukla je zanimljiv detalj kojim nas podseća da je i veliki književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka Miloš Crnjanski (Čongrad, 26. oktobar 1893 — Beograd, 30. novembar 1977 ) strastveno voleo fudbal.

“ДАО БИХ НАГРАДУ АКАДЕМИЈЕ ДА ЗАИГРАМ У ПРВОМ ТИМУ“: Јесте ли знали - Милош Црњански је обожавао фудбал (ФОТО)

Foto Arhiva

Pisac brojnih kultnih naslova naše literature bio je registrovan u Beogradskom loptačkom podsavezu (BLP). Zabeleženo je da je za „Banat“ iz Pančeva nastupao čak i kada je dobio tuberkulozu. U časopisu za pozorište, muziku i film „Comedia“, 1922. godine crnjanski najavljuje svoju dramu o Branku Radičeviću i kaže:

- Ja sam Temišvarac, išao sam njegovim tragom, izgledalo je čak da ću i grudobolju dobiti, fudbal me je od toga spasao...

U knjizi „Miloš Crnjanski, fudbaler i sportista,“ Boško Stanišić u se pita kako je fudbal mogao da ga sačuva od infektivne bolesti, osim što je, kao i ostali sportovi, ojačao njegov organizam i otpornost na eventualne bolesti.

U Temišvaru mladi Crnjanski igrao je za reprezentaciju škole, a počevši od 7. razreda nastupao je u profesionalnom klubu železničara „Kinjiži“. Isticao je da fudbal ne da mu nije smetao da bude odličan đak, nego mu je i očeličio zdravlje. Njegova fudbalska karijera može pouzdano da se prati samo kada je reč o periodu kada je igrao u „Banatu“ iz Pančeva, zahvaljujući tekstovima iz lista „Pančevac“.

Foto Privatna arhiva

Za „Banat“ je počeo da igra u jesen 1921, kada je u Pančevo došao kao profesor gimnastike i srpskog jezika u Državnoj gimnaziji. Jedan od njegovih đaka, Bogoljub Bata Stojković, pričao je za „Pančevac“ o Crnjanskom kao fudbaleru:

- Igrao je centra ili polutku, često je davao i golove. Oduševljavalo ga je igranje nogometa. Bio je brz, srčan, ali i prgav igrač, pa i svađalica pri svakoj, pa i najmanjoj nepravdi u igri.

Stanojlo M. Joksić koji je bio fudbalski sudija sećao se da se Crnjanski isticao „tehnički doteranom igrom i lepim kombinacijama“, ali da je na skoro svaku njegovu odluku reagovao previše temperamentno. Za list „Sportista“, čiji je bio i jedan od osnivača, dao je u junu 1930. intervju u kom Crnjanski kaže:

- Dao bih svoju nagradu Akademije da igram u prvom timu Jugoslavije!

bms

Među njegovim đacima iz Četvrte muške gimnazije u Beogradu bili su i čuveni Milutin Ivković Milutinac, Momčilo Đokić i Branislav Hrnjiček, članovi reprezentacije Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Urugvaju, 1930. godine.

Dičio se njima. U tom intervjuu rekao je i:

- Stalno sam na svim većim utakmicama i smatram da fudbal treba da bude lepa muška igra da ga i književnici praktikuju kako bi jednom iščezli oni zastareli pojmovi o "prefinjenim intelektualcima" i "bolesnim pesnicima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!