ISKLJUČENI, A ODLUKU DIREKTORA ČEKAJU NA NASTAVI: U Tehničkoj školi u Trsteniku još bez epiloga

Lj. BEGENIŠIĆ

29. 11. 2022. u 06:15

IAKO je Nastavničko veće Tehničke škole u Trsteniku pre šest dana jednoglasno donelo odluku o isključenju iz škole dvojice učenika koji su učestvovali u incidentu u kome je nastavnici izmaknuta stolica, direktor još nije doneo konačnu odluku.

ИСКЉУЧЕНИ, А ОДЛУКУ ДИРЕКТОРА ЧЕКАЈУ НА НАСТАВИ: У Техничкој школи у Трстенику још без епилога

Foto:Facebook/Tehnicka skola Trstenik

Prema propisima, direktor je taj koji vodi i okončava disciplinsko-vaspitni postupak donošenjem rešenja (u ovom slučaju rešenja o isključenju), a rok za konačnu odluku je 30 dana od dana pokretanja postupka.

S obzirom na to da se incident desio 9. novembra, nakon čega je postupak i pokrenut, do krajnjeg roka za donošenje konačne odluke ima još desetak dana.

U međuvremenu, dvojica učenika koja su po odluci veća isključeni, dolaze u školu, a treći se ispisao.

U slučaju da budu definitivno isključeni iz škole, oni po zakonu ne mogu do kraja školske godine da pohađaju nastavu ni u jednoj školi, a naredne godine upisuju se ponovo u treći razred - u istu ili u neku drugu obrazovnu ustanovu.

Psiholozi, međutim, tvrde da će odluka o isključenju kod tih učenika izazvati još veći revolt. Taj čin će, kažu naši sagovornici, zaštititi drugu decu i nastavnike, ali će ove đake obeležiti za čitav život. Smatraju da je, umesto kazne, njima bila potrebna psihološka pomoć, a pomoć je bila potrebna i porodicama, jer očigledno je da tu nešto "ne štima".

- Pre kazne preskočen je važan korak, a to je porodično savetovanje u centru za socijalni rad, ta vrsta terapije bila je neophodna. Odstranjivanje deteta iz škole na godinu dana neće mu ništa dobro doneti i ništa pozitivno iz toga neće proizaći - upozorava psiholog i psoihoterapeut mr Ana Vlajković.

- Na ovaj način ono se "gura" van sistema u sivu zonu, a dete koje ne može da kontroliše impulse naći će način da se opet "pokaže".

Naša sagovornica pojašnjava da nasilinici ponekad samo žele da privuku pažnju.

- Drastične kazne imaju svrhu kod odraslih, ali kod dece izazivaju još veći revolt - ističe ona.

- Problem je i to što mi kao društvo lečimo posledicu, a ne uzrok, a ovde se ne zna šta je uzrok i da li dete ima neke probleme u porodici, kako se vaspitava... Ovde moraju da se uključe i centri za socijalni rad i da deci i porodicama pruže psihološku pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (21)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)