USKORO ZAVRŠEN "PROKOP": Gradi se nova stanična zgrada

Novosti Onlajn

14. 11. 2022. u 14:50

U ŽELEZNIČKOJ stanici Beograd Centar u Prokopu gradi se nova stanična zgrada i u toku su armirano-betonski i zidarski radovi, a na gradilištu je svakodnevno u proseku oko 70 radnika.

УСКОРО ЗАВРШЕН ПРОКОП: Гради се нова станична зграда

Foto Ilustracija

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade krenuli su početkom avgusta, a rok za završetak radova je 15 meseci, što znači da bi novi objekat u Prokopu trebalo da bude završen krajem 2023.

Takođe, očekuje se da će svi radovi na stanici Beograd Centar u Prokopu biti završeni do kraja 2024. godine.

Nova železnička stanica u Beograd Centru biće izgrađena na koti 105 i biće površine od oko 5.600 kvadratnih metara, u potpunosti za potrebe prijema i otpreme putnika, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnica Srbije.

- Nova stanična zgrada u Beograd Centru projektovana je iznad 10 koloseka i šest perona i na njoj je planirano da se formiraju potrebni stanični i komercijalni kapaciteti i sadržaji. Ona će zadovoljiti sve najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju - rekao je Stanisavljević.

Foto Infrastruktura železnice Srbije

Peronski deo, dodaje, biće povezan sa staničnom zgradom i biće postavljeni liftovi, eskalatori i konvejeri, a putnici će dobiti nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje putničkog saobraćaja.

Takođe, i deo železničkog osoblja u stanici u novoj staničnoj zgradi dobiće savremene i funkcionalne uslove za rad.

- Nova stanična zgrada projektovana je da pruži sve potrebne savremene servisne usluge prijema i otpreme putnika, kao i tehnoloških funkcija zaposlenih - naveo je Stanisavljević.

Izgradnju stanične zgrade u Beograd Centru finansira partner u ovom projektu, kompanija "Railway City".

Fto: Ž. Knežević

Početku izgradnje nove stanične zgrade prethodio je završetak radova na ploči železničke stanice Beograd Centar, na koti 105, čime su se stekli uslovi za početak izgradnje nove stanične zgrade u Prokopu.

Stanisavljević podseća da je u stanici Beograd Centar na koti 105 prethodno izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od skoro 50.000 kvadratnih metara.

Uporedo sa tim, urađena je projektna dokumentacija za izgradnju stanične zgrade u Beograd Centru.

Foto M. Anđela

Infrastruktura železnice Srbije dala je saglasnost na urađenu projektnu dokumentaciju, čime je potvrdila da buduća stanična zgrada ispunjava sve potrebe redovnog, bezbednog i nesmetanog rada i funkcionisanja železnice, železničkog saobraćaja, zaposlenih i korisnika usluga.

Završetkom radova na novoj staničnoj zgradi u Beograd Centru, nakon skoro pet decenija, ogromna investicija i finansijska sredstva uložena u ovaj projekat će konačno biti u punoj meri ostvarena i stavljena u funkciju, istakao je Stanisavljević.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima