REGENTU ALEKSANDRU ZAPRETILA DA ĆE U HAJDUKE: Milunka Savić prvi put se prijavila da služi vojsku u Kruševcu(FOTO)

S.Babović

07. 11. 2022. u 21:32

MILUNKA Savić (oko 1890-1973), najodlikovanija učesnica balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, vojsku je prvi put pokušala da služi u Kruševcu.

РЕГЕНТУ АЛЕКСАНДРУ ЗАПРЕТИЛА ДА ЋЕ У ХАЈДУКЕ: Милунка Савић први пут се пријавила да служи војску у Крушевцу(ФОТО)

Foto:S.Babović,FB Slike Kruševca

Iz rodne Koprivnice kod Raške došla je u kasarnu 12. pešadijskog puka “Car Lazar” sa samo jednom željom: da obuče uniformu.

Kapetan prve klase Laza Lazarević nije mogao da poveruje da jedna mlada devojka želi da u rat. Upozorio je da u borbi može biti osakaćena, da može izgubiti glavu.

-Znam ja to! Sve znam. Ali hoću! – odgovorila mu je bez mnogo dileme Milunka Savić u tom kraćem razgovoru u kruševačkoj kasarni, koji je pribeležen u njenom intervjuu “Pravdi” 1937. godine.

Kada mu je bilo jasno da je ništa ne može odgovoriti od namere, potonjoj junakinji srpske vojske ponudio je posao bolničarke. Ipak, Milunka Savić je sebe videla samo na frontu. Ne imajući kud, poslao je u Vojnu komandu Šumadijske divizije u Kragujevcu, gde su joj takođe ponudili rad u bolnici. I u Nišu, gde je u to vreme bila baza Vrhovne komande i Ministarstva vojnog, dočekao je isti odgovor.

Tvrdoglavo uporna, Milunka je došla do Nikole Pašića, koji nije uspeo da je odgovori, ali joj je dao 25 dinara za kartu do Kragujevca i preporuku da se javi generalu Petru Bojoviću. U to vreme, načelnik štaba Vrhovne komande obratio se lično regentu Aleksandru.

-Ja hoću u rat, Visočanstvo. Ako mi ne dozvolite, ja ću u hajduke, na Goč planinu - izgovorila je Milunka pred regentom.

Molbu su joj uslišili,a njeno ratovanje ušlo je u istoriju. Zbog izuzetne hrabrosti i veštine u ratovima u kojima je bila četiri puta ranjena, odlikovana Zlatnom Karađorđevom zvezdom sa mačevima, Zlatnom medaljom “Miloš Obilić”, Spomenicom - Prvi svetski rat, Albanskom spomenicom.

Dva odlikovanja dobila je od Francuza, koji su je nazvali “srpskom Jovanko Orleankom”: Ratni krst 1914-1918 sa zlatnom palmom i Orden Legije časti 4. i 5.reda.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!