NAŠ FENIKS SIMBOL DANA PRIMIRJA: Knjiga "Govor cveća u Srbiji" otkriva skrivena značenja među laticama i poruke koje njima šaljemo

M. KRALj

07. 11. 2022. u 07:30

MALA, ljubičasta Natalijina ramonda uzeta za simbol predstojećeg praznika, Dana primirja i pobede u Prvom svetskom ratu, krasi i naslovnu stranu knjige "Govor cveća u Srbiji - Poruka skrivena u laticama".

НАШ ФЕНИКС СИМБОЛ ДАНА ПРИМИРЈА: Књига Говор цвећа у Србији открива скривена значења међу латицама и поруке које њима шаљемо

Foto promo

Ovaj cvetak pripada endemskoj vrsti centralnog Balkana, kao i srpska ramonda, koju je u okolini Niša otkrio 1874. Josif Pančić.

- Dve ramonde neznato razlikuje tek oblik latice, ali se obe, među 270.000 cvetnih vrsta, izdvajaju retkim darom da, čak i kada se sasvim osuše, mogu ponovo da ožive kada se zaliju - piše o ovom feniksu Dubravka Savić, autor teksta u fotografski bogatom izdanju, koje se bavi tajnama skrivenim u ovdašnjim vrtovima.

Prema rečima Savićeve, inače dugogodišnjeg novinara i urednika u "Večernjim novostima", valja razumeti šta kažu ljiljan i perunika, kakvu poruku nose zumbul, božur, noćurak, treba odgonetnuti govore li isto žuti i beli narcis, crveni i šareni karanfil, koji cvet poziva na susret, kojim se budi nada a koji jednostavno kaže "hvala"...

U mnogim kulturama, kako ističe, a posebno u otomanskoj Turskoj ili viktorijanskoj Engleskoj, cvećem se skriveno izražavao čitav spektar osećanja, dok je maštovit i bogat jezik, kojim su se izražavale različite latice, u jednoj knjizi rastumačen tek početkom 19. veka.

Natalijina ramonda, Foto Z. Jovanović

Simboliku poruka prenošenih cvećem, tada nazvanu tusi-musi, dešifrovao je "Jezik cveća" iz 1819, potpisan pseudonimom madam Šarlot de la Tur. Kod nas se 1875. u Novom Sadu pojavio neveliki "Govor cveća, po najnovijem tumačenju", u kome su čak dve stranice bile posvećene porukama ruža.

- Poruke skrivene među laticama menjale su se tokom epoha i odzvanjale drugačije na raznim meridijanima, ali nikada nisu gubile draž - dodaje Savićeva, otkrivajući da su za "Govor cveća u Srbiji" sabrali cvetove o kojima postoji bogato narodno predanje: bosiljak, ivanjsko cveće, jorgovan, neven i smilje, ali i one koje su se u kasnijim epohama gajile u domaćim baštama - gladiolu, rajsku pticu, juku, kalu...

Složena simbolika sažeta je u jednu reč, a prate je poslovice, stihovi i misli srpskih velikana u skladu sa porukama biljaka:

- Tako će stihovima Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Vaska Pope, mislima Ive Andrića, Meše Selimovića i Nikole Tesle, onaj ko cvet daruje, kao i onaj ko ga prima, ali i svako drugi očaran cvećem, otkriti simboličku poruku skrivenu među laticama. Svi oni zajedno, najlepšim jezikom srpske književnosti, ispisuju priču o značenju i simbolici 101 cveta, prenoseći poruku svih poruka - ljubav - zaključuje Dubravka Savić.

Ova knjiga, kao i ostale iz edicije "Florografija sveta: Poruke skrivene među laticama", ističe izdavač Slobodan Petrović, prevashodno služi da se u Srbiji upoznamo sa kulturama drugih naroda, ali i da drugima približimo našu, preko cveća koje je univerzalno za sve religije i kulture. Cveće se, kaže, razlikuje zavisno od podneblja u kome raste, a sve kulture su mu pridružile svoju simboliku.

Tako su nastale knjige posvećene ruskoj, francuskoj, nemačkoj, engleskoj, australijskoj, slovačkoj floralnoj kulturi, sa prevodom na srpski. Svaka ima predgovor posvećen značenjima cveća u toj kulturi, koji se oslanja i na mitologiju, i na botaniku, dok su umesto zaključka opisani običaji poklanjanja. U pripremi su i brazilsko i špansko izdanje, kao i brojna dvojezična.

STRAST I ODANOST RUŽE

JEDNA crvena ruža govori o izuzetnosti. Muškarac njome izražava strast, a žena odanost, otkriva se u odeljku "Tajne darivanja":

- Sedam cvetova poklanja se za veridbu, 11 prijateljima, 15 ako želimo da izrazimo zahvalnost. Paran broj cvetova pratilac je tužnih trenutaka... Ljubičica je cvet koji žena daruje muškarcu... Karanfil leči bračne, a hortenzija sve druge nesuglasice... Gladiola se ne poklanja voljenoj osobi.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)