CRNA TAČKA SRPSKIH DRUMOVA: Na deonici Užice - Bela Zemlja za 5 godina 193 saobraćajke

Tanjug

12. 09. 2022. u 20:10

NA DEONICI magistralnog puta od Užica do Bele Zemlje, na kojoj su juče stradala četvorica mladića, u proteklih pet godina dogodile su se 193 saobraćajne nezgode, tri života su izgubljena, a 56 lica je povređeno, rekao je danas u Užicu direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

ЦРНА ТАЧКА СРПСКИХ ДРУМОВА: На деоници Ужице - Бела Земља за 5 година 193 саобраћајке

Foto: S. B.

-Za skoro 40 procenata svih tih saobraćajnih nezgoda prepoznat je uticaj puta kao jedan od faktora, naveo je Stamatović nakon obilaska mesta nezgode i hitnog sastanka u Užicu sa predstavnicima Grada, Saveta za bezbednost saobrahaja i drugih institucija koje deluju u sistemu bezbednosti saobrahaja, a koji je inicirao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Stamatović je naveo da se na sastanku govorilo o tome kako je došlo do saobraćajne nezgode i da je predloženo da se onaj ko upravlja tom deonicom pokrene inicijativa za proveru bezbednosti saobraćaja.

-Urađena je rekonstrukcija tog puta i poboljšana bezbednost, ali siguran sam da proverom bezbednosti, što je obaveza upravljača puta svake tri godine, možda možemo nešto unaprediti i sprečiti neke tragedije, kazao je Stamatović.

On je dodao da je subjektivni osećaj svih iz lokalne samouprave da je brzina kretanja na toj deonici generalno povećana, te da je jedan od zaključaka i predloga Savetu za bezbednost saobraćaja, a s obzirom da saobraćajne patrole ne mogu 24 sata biti prisutne, da se pokuša sa automatskom detekcijom saobraćaja, kamerama koje mere brzinu kako bi se sprečile dalje tragedije.

-To je put koji vodi ka jednom od najvećih turističkih centara u Srbiji i nije pitanje samo građana Užica i apelujem na sve učesnike saobraćaja na prvom mestu da se pridržavaju ograničenja brzine kretanja na toj deonici koja je veoma opasna, zaključcio je Stamatović.

Član Gradskog veća Užica zadužen za saobraćaj Slobodan Šiljković naveo je da Grad preduzima sve da bi bezbednost učesnika saobraćaja bila na najvišem nivou, kao i da na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja postoji podatak da Užice ima možda i najmanje saobraćajnih nezgoda, naročito sa smrtnim ishodom, od svih gradova slične veličine.

-Magistralni put održavaju Putevi Srbije i ta deonica je urađena pre godinu i po dana, samo bi se trebalo prilagoditi uslovima puta kako bi sve bilo u redu, rekao je Šiljković i dodao da od januara do kraja avgusta nema poginulih ni u gradu ni selima Užica, što znači da se radilo na edukaciji.

-To veče je saobraćajna policija bila do 3,15 časova, ali oni se moraju pomerati na druge deonice, jer ih nema dovoljno. Imamo kameru koju smo postavili na izlazu iz grada koja kontroliše brzinu, imamo dosta policije po gradu, na tom putu je bilo saobraćajnih nezgoda, ali ne velikih što je znak da smo svi prisutni, naveo je Šiljković.

On je dodao da je veliki broj kažnjenih na tom putu zbog brzine i da se mora raditi što više na edukaciji jer je, kaze, nepopularno postavljanje kamera.

-Pojačaćemo edukaciju i obuku, ali ako bude potrebno uvešćemo i represivnije mere, zaključio je Šiljković.

BONUS VIDEO - STRAVIČNA NESREĆA KOD PUMPE "ZMAJ": Muškarca udario autobus, telo i dalje leži nasred auto-puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

RUSKINJU PITALI KAKO JE U SRBIJI, A ONA SVE ŠOKIRALA ODGOVOROM: Komentari neprestano pljušte (VIDEO)