PATRIJARH ZABLAGODARIO MAĐARSKOJ: Delegacija SPC u poseti Budimpešti

Tanjug

05. 09. 2022. u 16:41

DELEGACIJA Srpske pravoslavne crkve predvođena patrijarhom srpskim Porfirijem posetila je danas u Budimpešti baziliku Svetog Stefana, mađarski Parlament, a nakon toga je prisustvovala prijemu, koji je u čast srpskog poglavara priredila predsednica Mađarske Katalin Novak.

ПАТРИЈАРХ ЗАБЛАГОДАРИО МАЂАРСКОЈ: Делегација СПЦ у посети Будимпешти

Foto: Petar Milosevic

Predsednica Mađarske Novak je prijem priredila u znamenitoj palati Šandor, a iz SPC je saopšteno da je u prijateljskom i srdačnom razgovoru potvrđeno da su odnosi između mađarskog i srpskog naroda danas verovatno najbolji u poslednjih nekoliko stoleća.

Patrijarh je, navodi se, još jednom jednom zablagodario za sve što je država Mađarska učinila i čini za SPC i srpski narod.

Episkopi budimski Lukijan, bački Irinej, remezijanski Stefan i hvostanski i izabrani zapadnoevropski Justin, predvođeni patrijarhom Porfirijem prethodno su se u bazilici poklonili moštima Svetog Stefana, prvog mađarskog hrišćanskog kralja.

Potom je usledila poseta Parlamentu, gde je patrijarh najpre razgovarao sa predsednikom Laslom Keverom, a potom je sa pratnjom i domaćinima razgledao velelepno zdanje, simbol mađarske prestonice, u kojoj od 1904. godine zaseda Narodna skupština.

Patrijarh je ranije danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu uručio Orden Svetog Save.

BONUS VIDEO: Zaslužan za prekid Hladnog rata i raspad SSSR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna