U ORAŠJU SVETKUJU POMIRENJE: U selu kod Varvarina u čast važnog istorijskog događaja iz 1311. godine, meštani organizuju veliki Narodni sabor

S. Babović

31. 08. 2022. u 12:00

CRKVA Jovana Krstitelja u selu Orašje kod Varvarina po predanju je mesto gde su se posle 10 godina sukoba pomirila dva rođena brata, kraljevi Milutin (1253-1321) i Dragutin Nemanjić (1252-1316).

У ОРАШЈУ СВЕТКУЈУ ПОМИРЕЊЕ: У селу код Варварина у част важног историјског догађаја из 1311. године, мештани организују велики Народни сабор

Crkva Svetog Jovana Krstitelja, Foto N. Petrović

Od prošle godine, zahvaljujući trudu bibliotekara iz Varvarina i članova Crkvene opštine u ovom mestu, pokrenuta je posebna svetkovina "Sveto mesto pomirenja", koja je motivisala i prizvala narod da se oko ovog hrama masovnije okuplja.

U Opštinskoj biblioteci "Jovan Kursula" nov susret sa vernicima kao i poklonicima pisane reče i slikarstva najavljuju za nedelju 4. septembar i u okviru same manifestacije "dramska prinošenja i likovnu koloniju".

- Od pomirenja znamenitih braće Nemanjić proteklo je sedam vekova i od prošle godine počeli smo da se sa manifestacijom "Sveto mesto pomirenja" okupljamo u većem broju - priča istaknuti karikaturista Goran Ćiličanin, direktor biblioteke u Varvarinu.

Prema do sada poznatim podacima, crkva u Orašju zidana je dvadesetih godina 14. veka i svrstava se među najstarije pravoslavne bogomolje u varvarinskom kraju. Iako uverenje da je reč o zadužbini kralja Milutina nema istorijskog oslonca, osim što se taj podatak spominje u letopisu crkve, veruje se da je jedan od najvećih ktitora među svetorodnim Nemanjićima, ipak, izdašno pomogao gradnju nekadašnjeg manastira.

"Sej hram vozdiže Srbljem kralj Milutin po patrijarha Arsenija od agaran razružisja.

Narodnom obnovisja. Likpisasja od 1867. do 1869. za Vladom III i IV Obrenovića.Blagosloveneniem arhiepiskopa Mihaila pri jereju Joanu i Timotiju vo Orašju", zapisano je u letopisu crkve.

Liturgija u hramu u Orašju, Foto Eparhija kruševačka

Od izgradnje, ovaj izuzetni hram, više puta je rušen, ali je oduvek bio važno, istorijsko mesto. Manje je, naime, poznato da je upravo u porti ove svetinje posvećene Jovanu Krstitelju pročitano pismo kneza Miloša u kojem 1815. godine poziva narod na ustanak protiv Osmanlija.

- Braćo, ustanite svi protiv turskog zuluma - pisalo je.

- Bolje nam je izginuti nego ovaj zulum doveka trpeti.

I u Prvom srpskom ustanku, oraški manastir imao je svoju ulogu. Istraživači napominju da su 1810. godine, kada se vodio Varvarinski boj, manastirske zidine bile utočište za ranjenike, među kojima je bio i lično Jovan Kursula. Interesantno je da je 1992. godine na prostoru magacina nedaleko od crkve nađena masovna grobnica, gde su, kako se pretpostavlja bile pohranjene kosti varvarinskih ustanika.

VODA NA DVORU KARAĐORĐEVIĆA

ORAŠJE danas ima oko 600 stanovnika. Na istoriju i svoje selo svi su ponosni. Kao i na svoju Kalenićku reku, pritoku Velike Morave. Selo je poznato i po izvorištu mineralne vode sa značajnom koncentracijom selena. Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević je 1932. godine tvrdio da je reč o lekovitoj mineralnoj vodi zbog čega su je i dopremali na dvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)