PORFIRIJE SA VERNICIMA U SENTANDREJI: Detalji posete patrijarha u poseti Mađarskoj, u planu i susret sa državnim vrhom

J. Ž. S.

04. 09. 2022. u 23:30

VELIKI broj vernika prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije u Sabornoj crkvi u Sentandreji. Vernicima su se pridružili i zamenik predsednika Vlade Mađarske Žolt Šemjen, kao i ambasador Srbije u toj zemlji Ivan Todorov.

ПОРФИРИЈЕ СА ВЕРНИЦИМА У СЕНТАНДРЕЈИ: Детаљи посете патријарха у посети Мађарској, у плану и сусрет са државним врхом

Foto Tanjug

Planirano je da se tokom posete Eparhiji budimskoj, patrijarh sastane sa državnim vrhom Mađarske. Poglavar Srpske pravoslavne crkve je u Sentandreji poručio da su naši preci podigli osam velelepnih hramova, a u isto vreme su, kako je naglasio, živeli veoma oskudno i na taj način pokazali šta je to oko čega će oni ustrojavati svoju zajednicu.

Patrijarh je od subote u poseti Eparhiji budimskoj u Mađarskoj, povodom 100. godišnjice uspostavljanja srpske Patrijaršije i 20 godina služenja episkopa Lukijana na njenom tronu. Doček za poglavara SPC je organizovan u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Budimpešti gde je služena doksologija.

- Okupili smo se da i ovde otpočnemo saborno proslavljanje dva crkvena jubileja: najpre, stogodišnjicu obnove drevne Pećke patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti u jednu jedinstvenu srpsku Patrijaršiju - rekao je patrijarh.

On je naglasio da su naši preci pokazali šta je to što je najvažnije za njihov život, oko čega će oni ustrojavati svoju zajednicu, svoj odnos prema Bogu, međusobne odnose, prema tvorevini Božjoj, ali i drugima.

Poglavar SPC je prvog dana posete Mađarskoj naglasio da oseća veliki  blagoslov i veliku radost što je bratski i prijateljski dočekan.

- Već smo u više navrata čuli da je veoma duga istorija preplitanja sudbina srpskog i mađarskog naroda, mađarskog i srpskog, i da su ta dva naroda ne samo upućeni kroz istoriju jedni na druge, nego su kroz istoriju i zajedno živeli - rekao je patrijarh, navodeći da zajednički život podrazumeva dinamiku i da je "Hvala Bogu, ta istorija u najvećem svom delu bila plodotvorna".

SRPSKE INSTITUCIJE

ZA vreme posete obišao je i Ambasadu Srbiju u Budimpešti, a najavljeno je da će tokom trodnevne posete obići srpske institucije u toj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona