BANJSKA, SIMBOL TRAJANJA SRPSKE DRŽAVE I NARODA: Reporteri "Novosti" u manastiru na severu KiM (FOTO)

Milena Marković

04. 09. 2022. u 11:00

ZVONILO je zvono za večernju molitvu. Zvonilo do obronaka plavetnog Rogozna i Crnog vrha. Planina je vraćala taj zvon, kao kakav nebeski časovnik, podešen da u tačno vreme oglasi večernju službu.

БАЊСКА, СИМБОЛ ТРАЈАЊА СРПСКЕ ДРЖАВЕ И НАРОДА: Репортери Новости у манастиру на северу КиМ (ФОТО)

Foto: Igor Marinković

Bio je to trenutak kada se, kako nam se učinilo, bakarni zvuci sa zvonika spuštaju na Rašku i Ibar. Na sever Kosova i Metohije i sležu se na nemirne duše naroda koji strepi od dana koji dolaze.

Ovo je manastir Banjska. Krunska zadužbina kralja Milutina (1253 - 1321). Mesto svete istorije Nemanjića. Svedok postojanja i duhovnosti srpske srednjovekovne države. Države koja je imala centralnu ulogu u objedinjenju pravoslavnog Balkana. Kroz vekove stradala i uzdizala se.

Danas je ovo mesto obnove. Obnove naše duše i vere. Istorije. Svetionik narodu, ne samo na severu Kosova i Metohije.

- Zahvalni smo svima koji su pomogli da ova svetinja zaživi i živi s narodom. To je najvažnije. I, narod dolazi. Svake godine, sve više. Manastirska slava, na Svetog Stefana 15. avgusta, ovde se saborovalo kao u najbogougodnija vremena - kažu nam monasi.

Manastir Banjska, nekad čuven po lepoti i raskoši, svakim danom vraća stari sjaj iz doba Nemanjića. Izvijaju se kupole, odakle su zvona, kroz vekove, prizivala narod na ostanak. Ovo vreme nevolja i nedoumica, traži novu snagu, pa i žrtvu. Obnovljeni manastir, upravo je snaga i samopouzdanje narodu za opstanak i ostanak na ovim prostorima.
Ovaj put, ostanka i opstanka, trasirala je i ovovremena Srbija. U obnovu manastira Banjska uložila je puno. U ovaj značajni poduhvat uključene su, godinama unazad, sve relevantne institucije države. Restaurirani su i zaštićeni najznačajniji delovi manastirskog kompleksa. Obnovljena ulazna kapija, po uzoru na vreme snažne srednjovekovne srpske države. I, na tome se nije stalo. U toku je obnova južne kule manastira, zvonika sa kojeg će odjekivati zvono vere i nade narodu da sledi zavete kralja Milutina koji je poželeo da počiva upravo na ovom svetom mestu.

MESTO VEČNOG POKOJA

KRALj Milutin (1253 - 1321), jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku, preminuo je u letnjikovcu u Nerodimlju, nedaleko od današnjeg Uroševca. Na mestu njegovog upokojenja još postoje izdanci borova pod kojima se upokojio. Odavde je prenet u Banjsku, zadužbinu koju je podigao kao svoju zagrobnu crkvu, manastir. Pred sam Kosovski boj, mirotočivo telo Svetog kralja preneto je u Trepču. A, odatle, pod najezdom Turaka 1460. godine, preneto je u Sofiju. On i danas počiva u crkvi Svete nedelje u prestonici Bugarske, gde ga poštuju i poklanjaju mu se kao najvećem svecu pravoslavlja.

- Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture, odnosno država Srbija, uložili su mnogo da se obnovi, pridigne i oživi manastir Banjska, kao simbol blistavog vremena srednjovekovne nemanjićke Srbije. Srbije kralja Milutina, koji se upisao u istoriju kao centralna ličnost balkanskog pravoslavlja - kaže za "Novosti" Dragoljub Todorović, arhitekta i konzervator južne kule. - A, ovi radovi su oslonjeni isključivo na prihod od manastirske, skromne, ekonomije. Planirali smo da budu završeni do kraja godine. Da li će tako i biti, zavisi koliko će bratstvo manastira biti obradovano novim donacijama. Nije lako. Odavde šaljemo poruku razumevanja državi Srbiji, svesni da ima i drugih prioriteta.

KTITOR CRKAVA SVETSKE BAŠTINE

KRALj Milutin je, tokom četiri decenije vladavine, podigao više od četrdeset crkava i manastira. Među njima i manastire sa svetske baštine Uneska - manastir Gračanicu, obnovio je Bogorodicu Ljevišku u Prizrenu, kraljevu crkvu u Studenici. Sagradio je Staro Nagoričane (sada Severna Makedonija), manastir Banjska, gde je bio i sahranjen, crkvu Svete Bogorodice Trojeručice u Skoplju (nije preživela pogrome). Obnovio je Hilandar.

Kako god ko gledao na ove prioritete o kojima govori Todorović, najznačajnije je da je manastir Banjska simbol sedmovekovnog trajanja srpske države i naroda na ovim prostorima, na kojima je kralj Milutin stvorio snažnu i uspešnu srpsku državu i na njenom čelu proveo četiri decenije.

VRELO ZDRAVLjA

I PRIRODA se postarala da, uz manastir, osnaži živonosne izvore Banjske, po kojima je ovo mesto i dobilo ime. I država se postarala da Banjsku obnovi kao lečilište u kom su po zdravlje dolazili nevoljnici, sedam vekova unazad. Banjska je, danas, vrelo zdravlja. Termalna voda i Milutinova svetinja, bogougodni su za telo i dušu.

- Zvona ponovo odjekuju prema Rogozni. Jutrenje je. Vreme molitve. A, koji čas posle, radnici su već na južnoj kupoli. Kao pčele na košnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna