DEČACI SU VAN ŽIVOTNE OPASNOSTI: Dr Siniša Dučić za "Novosti" o stanju dece povređene u Bugarskoj

B.R.

19. 08. 2022. u 14:01

DEČACI koji su juče helikopterima MUP prebačeni iz bolnice u Sofiji u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj u stabiolnom su stanju, pod stalnim lekarskim nadzorom i terapijom antibioticima, i nisu životno ugroženi, rekao je "Novostima" dr Siniša Dučić, direktor ove dečje klinike.

ДЕЧАЦИ СУ ВАН ЖИВОТНЕ ОПАСНОСТИ: Др Синиша Дучић за Новости о стању деце повређене у Бугарској

Foto P. Milošević

Od sedmoro mališana, povređenih u istoj nesreći u Bugarskoj u prošču nedelju, koji su sanitetima u ponedeljak iz Bugarske transportovani u "Tiršovu" šestoro je otpušteno na kućno lečenje, a jedno dete je još u bolnici.

- Dečaci koje smo juče primili posle lečenja u klinici "Pirogov" imaju teške povrede, jedan zaista tešku povredu mozga, a drugi mnogobrojne povrede kostiju i kože - kaže dr Dučić.

- Dečak sa neurotraumom je stabilan, nije životno ugrožen, i verujemo da ćemo zajedno uspeti. On nije na respiratoru, svestan je u smislu da reaguje na poziv i na grube nadražaje, ali ne komunicira.

Drugi dečak koji je više puta operisan u Sofiji, kako kaže dr Dučić, takođe je stabilan.

-Odmah po prijemu u "Tiršovu" on je previjen, dajemo mu antibiotike širokog spektra delovanja da bi sprečili eventualnu infekciju, jer ima brojne rane na telu, mnogo povređenih kostiju i kože - objašnjava dr Dučić.

Foto: Printskrin / RTS

- Obojica će morati duže da ostanu u bolnici.

Ostala deca koja su lečenje posle Bugarske nastavbila u "Tiršovoj" i u međuvremenu otpuštena, otišla su u većini iz bolnice u stabilnom stanju i sa propisanom antibiotskom terapijom

-Ostalo je samo dete koje smo operisali zbog stakla koje je imalo u laktu sutradan po prijemu u bolnicu, i planirano je da i ono u ponedeljak ide kući, kaže dr Dučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi