NIKOLA I ILIJA JOŠ TEŠKO, ALI STABILNO: Najteže povređeni dečaci u nesreći u Bugarskoj i dalje na intenzivnoj nezi

B.R. - J. Ć. - M. M.

18. 08. 2022. u 06:52

DVOJICA dečaka, koja su zbog povreda u udesu na auto-putu Trakija zadržana u bolnici "Pirogov" u Sofiji, u stabilnom su ali teškom stanju, i nisu životno ugrožena, saopštio je juče na jutarnjem brifingu direktor, dr Valentin Dimitrov.

НИКОЛА И ИЛИЈА ЈОШ ТЕШКО, АЛИ СТАБИЛНО: Најтеже повређени дечаци у несрећи у Бугарској и даље на интензивној нези

Foto: Facebook

Nikola Todorović i Ilija Četnik, čiji identitet bolnica nije otkrivala, proveli su, kako je rekao, relativno mirnu noć.

Još se ne zna redosled narednih koraka u lečenju, niti kada bi dečaci eventualno mogli da budu prebačeni za Beograd.

"Novosti", međutim, nezvanično saznaju da je moguće da će mališani biti transportovani u Srbiju i pre nego što se to mislilo u prvim lekarskim procenama. Upravo to sinoć je trebalo da razmatra Konzilijum lekara u Sofiji. Porodice ovih dečaka, kako saznajemo, saglasne su da oni budu tamo gde će im se pružiti najcelishodnija pomoć i poštovaće odluku doktora.

A kako je na brifingu rekao dr Dimitrov, ne navodeći ime, jedan od dvojice dečaka od ponedeljka je imao četiri operacije.

- Deci su juče obrađene sve rane i noć je bila relativno mirna. Jedno dete je podvrgnuto intervenciji mekog tkiva. Njemu danas treba da se urade visoko specijalizovani testovi da bi se postavila preciznija dijagnoza. Drugo dete je podvrgnuto operaciji stabilizacije preloma karlice. Obojica su na pedijatrijskoj intenzivnoj nezi i izaći će kada bude potrebno - rekao je juče dr Dimitrov.

Jedan od dvojice dečaka starosti 10 i 11 godina, koji su i najteže povređeni u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, prema nezvaničnim informacijama ima neurotraumu, a drugi povrede koštanog sistema.

Foto: J. Ćosin

Još troje dece, kako saznajemo, ostalo je na lečenju u bolnici u Staroj Zagori, jer još nisu spremna za transport. Osim njih, u Zagori su i dva povređena muškarca, od kojih je jednom amputirana potkolenica. Njih dvojica su u stabilnom stanju i tokom dana biće prebačeni sa intenzivne nege na odeljenje.

Kada je reč o sedmoro dece lakše povređene u ovoj nesreći, koja su u ponedeljak organizovano, sanitetima, iz Bugarske prebačena u Tiršovu, svih pet devojčica i dvojica dečaka su još u bolnici, i očekuje se da će većina danas biti otpuštena.

- Dete kojem je u utorak operisan lakat zbog preloma dobro se oporavlja posle hirurškog zahvata - potvrđeno je "Novostima" u Tiršovoj.

- I ostala deca su stabilnog zdravstvenog stanja, pod nadzorom i adekvatnom terapijom.

PORODICAMA JE SVE REČENO

DEČJI lekari bolnice "Pigorov", kao i direktor Dimitrov, sastali su se sa porodicama povređenih dečaka. Dimitrov je rekao da im je "tačno rečeno u kakvom su stanju". On je imao sastanak i sa privremenim upravnikom Ambasade Srbije.

- Bolnica je u stalnom kontaktu sa našim ministarstvom zdravlja, a ono, pak sa Ministarstvom zdravlja Srbije - rekao je dr Dimitrov.

Foto: Printskrin/ Društvene mreže

VOZAČ

VOZAČ autobusa D. K. (na slici) je, kako saznajemo, iz pritvora u Staroj Zagori prebačen u Plovdiv. Naredne nedelje, nadležni u Bugarskoj trebalo bi da odluče hoće li mu pritvor biti produžen ili ne, kao i da li će protiv njega biti podignuta optužnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

SNAŽNO POJAČANJE ZA VOJSKU SRBIJE: Stigli helikopteri sa Kipra; Vučić najavio - Šest Mi-35P biće modernizovano do januara (FOTO)

SNAŽNO POJAČANjE ZA VOJSKU SRBIJE: Stigli helikopteri sa Kipra; Vučić najavio - Šest Mi-35P biće modernizovano do januara (FOTO)

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče, na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, da su novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme ogromno pojačanje za Vojsku Srbije i najavio da će šest borbenih helikoptera Mi-35P biti modernizovano i upotrebljivo već krajem januara 2024. godine.

24. 11. 2023. u 08:20

Komentari (0)

SRPSKI TRKAČI OBORILI REKORD I POBEDILI U TRCI KROZ PUSTINJU ATAKAMA: Istrčani trku dugu 500 kilometara (FOTO/VIDEO)