SRBIJI PETO MESTO NA KOVID-LISTI: Nepovoljna epidemiološka situacija, nažalost, našu zemlju plasirala u Evropski vrh po stopi zaraze

B. Radivojević

17. 08. 2022. u 08:45

SRBIJA se za nedelju dana, sa 10. popela na peto mesto u Evropi po broju novih slučajeva kovida.

СРБИЈИ ПЕТО МЕСТО НА КОВИД-ЛИСТИ: Неповољна епидемиолошка ситуација, нажалост, нашу земљу пласирала у Европски врх по стопи заразе

Na udaru virusa često su povratnici sa letovanja , Foto D. Milovanović

Iako se sedmodnevni prosek broja inficiranih na 100.000 stanovnika popeo samo za 10 - sa 475 na 485, u drugim zemljama je došlo do značajnog pada infekcije. Projekcija epidemiologa da će broj novozaraženih još da "raste" i činjenica na koju upozoravaju lekari u kovid-ambulantama da se čitave porodice sa letovanja vraćaju sa koronom, nagoveštavaju da bismo na sledećem evropskom preseku mogli da budemo još lošije rangirani.

Grčka i Crna Gora, u kojima letuje najveći broj građana Srbije, zadržale su prvo, odnosno drugo mesto, mada je broj novoinficiranih u ovim zemljama značajno smanjen. Grčka je po prošlom preseku imala 1.201, a sada 989, dok je u Crnoj Gori prosečan broj novih infekcija na 100.000 stanovnika pao sa 1.001 na 722. Na trećem mestu je sada Letonija sa 485, a na petom Slovenija (475), koja je prošle nedelje sa sedmodnevnim prosekom od 516 inficiranih na 100.000 stanovnika bila osma u Evropi.

Na bolničkom lečenju su uglavnom stariji i rizični pacijenti, Foto D. Milovanović

Generalno najnoviji evropski kovid-presek pokazuje usporavanje širenja virusa, dok je kod nas situacija još prilično maglovita. Stručnjaci zasad iznose tri različita scenarija: prvi je da će se broj novoinficiranih na dnevnom nivou i dalje povećavati, drugi da ćemo do kraja avgusta imati stagnaciju i do 7.000 zaraženih dnevno, i treći i najoptimističniji: da smo prošli vrh sedmog talasa i sada idemo ka smanjivanju broja novozaraženih.

Foto Tanjug

Doktor medicinskih nauka Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i jedan od koordinatora za imunizaciju protiv kovida 19, ubeđen je da je virus usporio:

- Poslednjih nedelja primećujemo zaravnjenje krive broja zaraženih, i s obzirom da u proseku imamo oko 5.000 potvrđenih slučajeva infekcije dnevno, očekujem da će taj broj do kraja avgusta biti u blagom padu, ali nas u septembru čeka novi skok - kaže dr Bekić.

- Početak školske godine i povratak sa godišnjih odmora uzrokovaće novo povećanje, a u kasnu jesen imaćemo novu eskalaciju epidemije.

Foto P. Milošević

Doktor Bekić kaže da sada više od trećine infekcija izaziva BA.5 varijanta omikrona, ali da ne bi previše trebalo računati s tim da on izaziva blaže kliničke slike, jer se kod starijih sa pridruženim bolestima i imunokompromitovanim osobama razvijaju i teške forme bolesti. To je razlog, kaže dr Bekić, što već duže imamo po više od 10 smrtnih ishoda dnevno.

- Stariji i ljudi oslabljenog imuniteta su i dalje vrlo ugroženi, a sad imamo situaciju da se masovno inficiraju i deca. Iako ona obično imaju lakšu kliničku sliku, mada ima i onih koji moraju da se hospitalizuju, činjenica da sada u "Savskom vencu" imamo troje do desetoro zaraženih mališana dnevno, epidemiološki je nepovoljna jer oni šire infekciju u porodicama i na ugrožene članove. U junu smo, recimo, nedeljno imali jedno ili dvoje inficirane dece.

Od onih koji dođu na prvi pregled sa sumnjom na kovid, čak 45 odsto bude pozitivno na testu.

ČETVRTA DOZA NEZAOBILAZNA

OD marta do 12. avgusta, kada je pravljen presek, četvrtu dozu, odnosno drugu buster vakcinu primilo je oko 50.000 građana, ali to je samo oko 0,8 odsto populacije.

- U julu smo aplikovali ukupno 25.000 doza antikovid vakcina: 1.600 prvih, 1.200 drugih, 3.100 trećih 19.000 četvrtih - kaže dr Bekić.

- Građani koji su prve dve doze i buster primili prošle godine suštinski su izgubili imunitet na virus korona. Za sve njih važi molba da budu odgovorni i oprezni. Svi stariji od 60 godina trebalo bi da prime četvrtu dozu vakcine, a poželjno je i ostali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri