DR UDOVIČIĆ OBJAŠNJAVA: Ko mora u bolnicu zbog kovida, a ko ga preboli za tri dana

Novosti onlajn

07. 08. 2022. u 22:00

U KOVID bolnici na Karaburmi trenutno je 40 pacijenata, dok ih je početkom jula bilo sedmoro. Svi trenutno hospitalizovani imaju srednje-tešku i tešku kliničku sliku i od 40 do 90 godina.

ДР УДОВИЧИЋ ОБЈАШЊАВА: Ко мора у болницу због ковида, а ко га преболи за три дана

Foto: Printskrin

Komandant kovid bolnice Karaburma doc. dr Ivo Udovičić kaže da svi oni imaju teške pneumonije, ali i pridružene bolesti.

Doc. dr Ivo Udovičić rekao je da se trenutno tri pacijenta nalaze u jedinicama Intenzivne nege, na kontrolisanoj mehaničkoj ventilaciji i, kako kaže, imaju dosta pridruženih bolesti, a sada i tešku pneumoniju, te da su njihovi životi ugroženi i da je ishod neizvestan.

- Trenutno je hospitalizovano 40 pacijenata, to su sve teške pneumonije. Radi se o starijoj populaciji koja ima pridružene bolesti i koja pije dosta lekova. Oni su inače iscrpljeni i njima kovid samo doprinose da moraju da se hospitalizuju. Imamo i nešto mlađih pacijenata i oni uglavnom dolaze iz drugih bolnica. To su nam dve najugroženije grupe prema kojima treba da vodimo računa - ističe Udovičić.

Što se tiče mlađe, srednje populacije, radno sposobnih, pa čak i starijih koji nemaju nikakve pridružene bolesti, dodaje on, oni ovo prebole za tri dana i mi za njih sada zaista ne moramo voditi toliko računa u tom smislu.

Ukazuje da je epidemiološka situacija zaista nepovoljna što se tiče brojeva, ali da je dobra vest to da je u poslednjih sedam dana na teritoriji grada Beograda zabeležen blagi pad hospitalizovanih pacijenata.

- To je najverovatnije zato što je leto, što je sve na otvorenom prostoru sa jedne strane. Sa druge strane je tako jer nam je dobar deo građana Beograda van grada i što većina građana Srbije koristi godišnje odmore van Srbije - objašnjava Udovičić.

On ukazuje da su zbog velikog broja novozaraženih slučajeva mnoge kovid ambulante ponovo aktivirane te da se, ukoliko dobijemo simptome kovida, prvo javimo tamo.

- Svi koji dobiju prve simptome bolesti, koji se ne osećaju dobro treba da idu u kovid ambulantu na takozvanu prvu trijažu, da se testiraju, da se vidi da li su oni zaista kovid pozitivni ili ne. Ukoliko jesu, a imaju blažu kliničku formu bolesti i ne zahtevaju hospitalizaciju, oni tu dobiju terapiju, vrate se kući uz savet da prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se kod njih u roku od tri, četiri dana stanje pogorša oni mogu da idu pravo na trijažu i hospitalizaciju u Batajnicu jer su već definisani kao kovid pacijenti“, objašnjava Udovičić.

Vakcinacija je, dodaje on, i dalje ostaje preporuka.

- Rezultati međunarodnih studija su pokazali da je kod vakcinisanih ukoliko se zaraze manja smrtnost, prisutna je lakša forma bolesti, i post kovid mnogo lakši - naveo je Udovičić, prenosi RTS.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI GA OSUDILI, MEMEDOVIĆ TRAŽIO IZVINJENJE: Kako je Bogdanović pravdao oštre reči o ŽENAMA FUDBALERA - U životu sam imao tri autoriteta