UNPROFOR MIRNO POSMATRAO HRVATSKE ZLOČINE: Prof. dr Radovan Radinović o razbijanju Jugoslavije i stradanju Srba u RSK

* Izvodi iz knjige prof. dr Radovana Radinovića "Karakter ratova za razbijanje Jugoslavije" u izdanju "Beogradskog foruma za svet ravnopravnih"

14. 08. 2022. u 11:00

USPOSTAVLjANjEM potpune vojne kontrole nad vukovarskim područjem i nad samim gradom, Vrhovna komanda JNA više nije imala nikakvih ambicija u pogledu daljeg sukobljavanja sa Hrvatskom, a nije bila ni svesna pogubnih posledica koje će nastupiti u godinama koje dolaze po srpski narod u Hrvatskoj, ali i po mir u BiH.

danilo

14.08.2022. 12:39

Postovana redakcijo, hvala lepa na clanku! Imam jedno pitanje u vezi sa RSK: Sta je sa cinjenicom da su svi Hrvati bili proterani s podrucija RSK 1991. i 1992.? Sta je sa Hrvatima u Skabrnji, Lovasu itd. Sa spaljivanjem i pljackom imovine Hrvata? Takodje, RSK nikad nije bila medjunarodno priznata, pa cak ni od Jugoslavije ili Srbije? Kako to da je liderstvo RSK (Babic, Martic, Hadzic) osudjeno za urduzeni zlocinacki poduhvat?

buki

14.08.2022. 16:11

Kamo sreće da su MIRNO posmatrali hrvatsko iživljavanje i ubijanje 1.500 Srba koji nisu pobegli u Oluji, delom zato što su bili stari i nemoćni, a delom jer su naivno verovali da im ustaše takvima neće ništa. Ne bi Hrvati ni mogli da počine te zločine da nisu imali Zapadnu podršku sa zemlje i iz vazduha. Uz to su neprestano bili pri ruci ustašama za logostiku, naoružavanje i svaku drugu pomoć neophodnu da se okonča Pavelićev plan o nestajanju Srba sa tih prostora. Zapadni nacisti su ideju o progonu Srba proširili na ceo prostor bivše SFRJ i ne odustaju do dan-danas. Sve čine da nas nestane kako na KiM, tako i u BiH i Crnoj Gori, a verovatno i u Srbiji. Za sada im to ne uspeva u potpunosti, ali menjaju taktike i ne odustaju. Ne dajmo se Srbi moji, pametniji smo od njih i moramo smisliti nešto čime ćemo se odbraniti od zlotvora koliko god da su zli, naoružani i brojčano nadmoćni. Srećno nam bilo.

Lajoš

14.08.2022. 17:49

Žalosno je i obzirom na situaciju na Kosovo uznemirujuće, da se prava istina o situaciji Srba u Hrvatskoj i Krajine i njihove i njezine sudbine piše ozbiljno tek sad,iako je svaki misleči Srbin kako u tadašnjoj Hrvatskoj tako i van Hrvatske bio iznenađen slepilom i autističnošću tadašnjeg srpskog i krajinskog rukovodstva