HRVATIMA NEZAKONITO PODELILI DIPLOME? Detalji privođenja nekadašnjeg rektora Univerziteta u Kragujevcu

E. V. N.

11. 08. 2022. u 09:00

BIVŠI rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša A. i bivši dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predrag Č. uhapšeni su juče po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije (POSK) Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

ХРВАТИМА НЕЗАКОНИТО ПОДЕЛИЛИ ДИПЛОМЕ? Детаљи привођења некадашњег ректора Универзитета у Крагујевцу

Rektorat Univerziteta u Kragujevcu, Foto M. Luković

Oni se sumnjiče sa nezakonito izdavanje diploma ovog fakulteta - strukovnih i doktorskih studija, i to za više od 40 kandidata.

O ovom slučaju oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je potvrdilo da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uhapsili N. A. zbog sumnje na trgovina uticajem, kao i P. Č., koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Navedeno je da se sumnja da je bivši rektor protivzakonito posredovao da Čanović i pojedini zaposleni na fakultetu, protivno propisima, upišu 45 studenata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014. godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 studenta.

- Na taj način, oni su, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 2.700.000 dinara na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata, budžet Srbije na ime neuplaćenih taksa u iznosu od 314.100 dinara, kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina u iznosu od 5.692.250 dinara - navodi se u saopštenju MUP.

Ovde je reč o kandidatima koji su prethodno nastavu pohađali u Puli, na studijskom programu za strukovne studije medicinskih sestara, a koji su u tom gradu izvodili Univerzitet u Zenici i Evropski centar za mir i razvoj. Te studije je zabranilo hrvatsko ministarstvo prosvete, pa su posle zabrane i proglašenja studija nezakonitim, studenti prešli na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, gde su "pohađali" treću godinu studija. Te diplome stečene su 2014. i 2015. godine, kada je Arsenijević bio dekan.

Navedeno je i da se N. A. sumnjiči da je posredovao da P. Č. omogući odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome doktora nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je platio za studije.

- P. Č. se tereti i da mu je omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske akademske studije Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, a kada je N. A. stupio na dužnost odgovornog lica Univerziteta u Kragujevcu, s njim je, kako se sumnja, potpisao i izdao diplomu o završenim doktorskim studijama za navedenog kandidata, iako su znali da on nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu - pojašnjava se u saopštenju MUP, uz objašnjenje da su time oštetili Univerzitet za minimum 80.000 dinara, republički budžet za 6.980 dinara i Fakultet za 6.970 evra.

Kako je u pisanom odgovoru "Novostima" navela Sanja Protić, rukovodilac POSK, uhapšeni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u svojstvu osumnjičenih, potvrđujući da su juče saslušavani:

- Kako saslušanja nisu završena, nismo u mogućnosti da damo informacije koje se tiču navoda krivične prijave protiv njih, kao ni da li će osumnjičenima biti predložen ili određen pritvor.

Aktuelni rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović nije želeo da komentariše pojedinosti u vezi sa ovim slučajem i rekao je da nadležnim organima treba prepustiti da sprovode postupak.

PONIŠTENE DESETINE ISPRAVA

PROŠLE godine Univerzitet u Kragujevcu oglasio je nevažećim 22 diplome Fakulteta medicinskih nauka osobama iz Hrvatske koje su stekle stručni naziv "strukovna medicinska sestra", kao i 15 diploma doktora nauka, koje su izdate građanima sa Kosova i Metohije i iz Severne Makedonije. Nakon poništenja diploma prošle godine, aktuelna uprava Univerziteta navela je da nema podataka o položenim ispitima, kao ni o nostrifikaciji prethodno stečenih diploma za one koji su doktorirali. Takođe, nije bilo ni dokaza o uplaćenom novcu za školovanje, a naveli su da postoje samo diplome koje su im izdate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati