SRBIJA bi mogla da istražuje i iskopava najkvalitetniji ugalj na svetu i druge mineralne sirovine na norveškom arhipelagu Svalbard, ukoliko se prijavi kao sukcesor dragocenog a zaboravljenog međunarodnog ugovora koji je potpisala Kraljevina SHS posle Velikog rata.

AKCEHTuJE

09.08.2022. 12:12

Ако је тачно ово за пловила, можда је дошло време да се имовина врати? Или да се компензација одреди, јер бродови су конфисковани, али су радили бесплатно 30 година, па ваљда су одрадили ту таксу? Можда би неке земље да повуку признање Космета?

Ivan Zgrozeni

09.08.2022. 16:25

Sada se vidi koliko je pogubno bilo trazenje clanstva u OUN nakon Petooktobarske revolucije. Tim cinom smo se odrekli kontinuiteta. Postali smo najmladja drzava clanica Organizacije. Uz to, bilo je i nepotrebno jer je Jugoslavija bila suspendovana i ambasador Jovanovic prisustvovao radu Organizacije ali nije mogao da govori i glasa. Samo smo u Skupstini trebali da donesemo rezoluciju kojom prihvatamo sve obaveze Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije... Sve do SRJ i trazimo da se skine suspenzija na clanstvo. Nisam pravnik ali, mozda je to i moja prednost. Ako je to moglo da funkcionise sa FNRJ ne vidim zasto nije moglo i nakon Petooktobarske revolucije.

Ris

09.08.2022. 16:44

U našim klimatskim i geološkim uslovima ne bavimo se dovoljno istraživanjem i eksploatacijom resursa koji su nama pod nosom a kako ćemo na polarnom krugu? Kao da je to lako i transportovati?

crni

10.08.2022. 00:17

Prvo da se ti brodovi vrate pod hitno, jer to za neka šatro dugovanja je zapravo glupost, jer su brodovi bili zaplenjeni zbog sankcija, a ne zbog dugova, kao i Rusiji sada što su zaplenili. Oni bi čak nama trebalo da nadoknade štetu. Kakva je ovo glupost o dovođenju u pitanje kontinuiteta države. Ne realizuje se kontinuitet kroz isto ime, već kroz iste institucije i kulturu. Mi imamo ovde kontinuitet još od srednjevekovne Srbije, kao što to imaju Rusija, Poljska, Ugarska, Španija i druge zemlje zap. Evrope. Mi smo samo dobijali teritorije, ili ih gubili i ponovo dobijali, zatim su sa nama drugi ulazili u saveze i izlazili. Isto kao i kod drugih u Evropi i u svetu. Ne vidim kakve veze ima puka promena imena ako govorimo o međunarodnom pravu. Pa i Holandija je skoro promenila ime, pa nije postala najmlađa zemlja na svetu. Mi smo postali Kraljevina SHS tako što su se drugi pridružili nama, a ne obrnuto. Takođe smo ostali samo Srbija kada su ti drugi odlučili da izađu. Nismo mi izašli iz federacije, već oni. Po međunarodnom pravu o sukcesiji, osim ako se strane razdruživanja drukčije ne dogovore(misli se o proporcionalnoj raspodeli dugova i sredstava), pravo na nasleđivanje dugova, resursa i povezanih institucija ima država koja je jedina ostala, tj koja se nije odvojila iz saveza, dok su one koje su svojevoljno izašle isto pravo izgubile. Kada se sutra budu odvajali Škotska, Sev. Irska i drugi od Ujedinjenog Kraljevstva, svakako će na kraju Engleska biti naslednica kontinuiteta. O tome se ovde radi. Kakva Badinterova komisija kakvi bakrači. Proglasiti njene odluke nevažećim i tražiti sud po pravu UN ustava, a ne neke EU komisije, jer je i ovako poznato da je to bila njihova politička zavrzlama. U UNu su i ovako većina država na našoj strani i dve od pet iz velike petorke i većina stalnih članica SBUN i dve od tri supersile. Takođe ovo za Svalbard. Mi možemo čak Rusima ponuditi da nam trenutno prepišu sve te kompanije da ih mi vodimo, a mi ćemo interno u dogovoru posle sankcija da im vratimo, jer mi nismo pod sankcijama. Znači kao fol nam prodaju rudnike, opremu i brodove, a mi ih stavimo pod naše ime i plove pod našom zastavom. Rusi će i ovako uskoro držati deltu Dunava, tako da ćemo usput prolaziti kroz njihov akvatorij, tako da možemo i da im dopremamo taj ugalj jer mi im nismo uveli sankcije.