MAME ODBIJENE ZBOG UGOVORA: Roditelji beba se za subvenciju za stan prijavljivali u dogovoru sa službenicima

J. Ž. SKENDERIJA

04. 08. 2022. u 10:00

MESEC i po trebalo je Marini Pavlović iz Novog Sada da prikupi sve papire kako bi konkurisala za državnu subvenciju namenjenu roditeljima novorođenčadi za kupovinu prvog stana.

МАМЕ ОДБИЈЕНЕ ЗБОГ УГОВОРА: Родитељи беба се за субвенцију за стан пријављивали у договору са службеницима

Foto N. Živanović

Gradska komisija potvrdila je verodostojnost svih dokumenata, a posle mesec dana stigao je odgovor da je odbijena.

- U rešenju koje sam dobila iz Ministarstva za rad kao razlog odbijanja navodi se da je u katastru 18. marta upisana zabeležba o upisu prava svojine nad stanom, a ja imam uverenje izdato 23. marta iz istog katastra da nemam nijednu nekretninu. Taj papir sam predala i komisiji. Na sajtu RGZ je kao datum prenosa vlasništva na mene ubeležen 1. avgust - kaže Pavlovićeva.

Ugovor o kupoprodaji Marina je potpisala 18. marta, a zahtev za subvenciju predala 12. aprila. Ova Novosađanka je odustala od tužbe, ali bi želela da joj se razjasne nelogičnosti.

- Mesec i po sam sa bebom, gotovo svakodnevno, prikupljala dokumenta po službama. U gradskoj upravi je troje službenika potvrdilo da je sve u redu. Videli su da sam predala i ugovor o kupovini. Na kraju je ispalo drugačije - kaže Marina Pavlović.

I Novosađanka Anja Janković ostala je bez planiranih 15.000 evra subvencije, takođe zbog potpisanog ugovora, a ne predugovora sa prodavcem.

- Rešenje sam dobila prošlog petka i pošto nemam pravo žalbe planiram da podnesem tužbu - kaže naša sagovornica.

- Svaki korak u proceduri povukla sam uz konsultaciju sa referentom koji je u gradskoj upravi zadužen za ova pitanja.

Ona navodi da je prvi sastanak sa njim imala još dok je bila u drugom stanju, a kasnije je još pet-šest puta odlazila kod referenta i zajedno su planirali dalje poteze. Posle njegove provere i odobrenja, potpisala je kupoprodajni ugovor.

- Postoji u vladinoj Uredbi još jedna nedoumica - naglašava Anja.

- Banka nam ne bi odobrila kredit uz subvenciju, jer je navedeno da kupljena nekretnina ne sme da se otuđi. To znači da ako ne plaćam kredit, banka ne može da ga proda i namiri dug.

NEMAJU NI PRAVO NA ŽALBU

NEPOSTOJANjE roka za donošenje rešenja, dostavljanje predugovora sa preciznim rokom za isplatu, mnogo papirologije - glavne su primedbe većine mama. Advokat Jelena Stojić smatra da nema logike da po dobijanju rešenja u kom su odbijene, mame nemaju pravo na žalbu. Navodi da bi trebalo da pokrenu upravni spor i tako zatraže zaštitu svojih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove