NA TRŽIŠTU OBRNUTA 6,1 MILIJARDA €: U Srbiji do sada izdato 4.508 licenci za posrednike u kupovini i prodaji nekretnina

S. BULATOVIĆ

30. 05. 2022. u 12:19

PRODAJOM i zakupom nekretnina poslednjih godina, tačnije od 2015. mogu da se bave samo obučeni agenti. Dosad je licencu dobilo njih ukupno 4.508. Dok tržište nekretnina doživljava ekspanziju u Srbiji, ova struka zarađuje i koju hiljadu dinara ispod zvaničnog proseka - oko 71.600. I to uz deset odsto povećanja u odnosu na lane.

НА ТРЖИШТУ ОБРНУТА 6,1 МИЛИЈАРДА €: У Србији до сада издато 4.508 лиценци за посреднике у куповини и продаји некретнина

Foto N. Karlić

Valja imati na umu da se na tržištu nekretnina Srbije lane obrnula, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, 6,1 milijarda evra. To je bilo čak 47 odsto više nego godinu pre. S druge strane, agencijska provizija je dva do tri odsto od vrednosti nepokretnosti.

- Licence su unele popriličan red na tržište - smatra Milić Đoković, potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnina. - One su, praktično, uverenja o položenom stručnom ispitu. Klijenti na sajtu Ministarstva trgovine mogu da prate registar posrednika. U njega su upisane agencije. Ima ih oko 1.400, a oko 4.000 agenata se bavi ovim poslom. Ima onih koji polože ispit, ali se ne bave nekretninama. Agenti, ipak, poslednjih godina bolje žive. Cifre su veće, kao i provizije, ali i obaveze prema državi. Zadovoljniji su.

Kandidati na stručnom ispitu polažu četiri oblasti. Moraju da znaju pravo, poresku politiku, prostorno planiranje i menadžment. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u toku godine organizuje tri ispitna roka za polaganje stručnog ispita.

- Što se tiče statistike, u prethodnoj 2021. godini, po svakom ispitnom roku prijavu je podnelo više od dve stotine kandidata - kažu u Ministarstvu trgovine. - Prolaznost na ispitu je bila oko 90 odsto. Iznos takse za polaganje stručnog ispita iznosi 14.000 dinara. Uz zahtev za prijavu polaganja stručnog ispita potrebno je priložiti i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi u iznosu od 330 dinara. Ukupan broj osoba koje su stekle uverenje o položenom stručnom ispitu za posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti je 4.508.

ZAVISI OD UMEŠNOSTI

LICENCE su smanjile nelojalnu konkurenciju - ističe Predrag Dević, vlasnik "Beoagenta". - Agent sa licencom mora da radi preko agencije upisane u registar, ne može da radi samostalno. Ostao je još mali broj ljudi koji se bave ovim poslom bez licence, "na divlje". Zarada zavisi pre svega od sposobnosti. Ovo je, ipak, zanat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)