U STRAHU OD MIGRANATA I KUĆE PRODAJU: "Novosti" sa žiteljima pograničnih mesta na severu naše zemlje,ukazuju na probleme sa izbeglicama

Jelena Lemajić

31. 07. 2022. u 11:15

PUCNjI u Hrastovači u Subotici i Selevenjskoj šumi u Horgošu, na samom severu naše zemlje, tik uz granicu sa Mađarskom, postali su svakodnevni jer su one "nezvanična baza velikog broja migranata".

У СТРАХУ ОД МИГРАНАТА И  КУЋЕ ПРОДАЈУ: Новости са житељима пограничних места на северу наше земље,указују на проблеме са избеглицама

Foto Fejsbuk

Sukobi među migrantima su sve češći, a poslednji incident dogodio se pre nekoliko dana, kada je jedan migrant ranjen u subotičkoj šumi.

Iako policijske službe patroliraju bez prestanka po naseljima u subotičkoj i kanjiškoj opštini, sve češće se organizuju akcije i odvodi veliki broj migranata, meštani Makove sedmice, Tavankuta, Bačkih Vinograda, Horgoša, Martonoša, Đale, Majdana-Rabe, tvrde da "se ne osećaju bezbedno i traže veću zaštitu".

U selima u okolini Kanjiže u svakom momentu boravi oko 1.500 migranata, a u nekim mestima ih je više nego domaćeg življa. Zbog toga je Opština javno zatražila pomoć i veće prisustvo policije duž graničnog pojasa.

Foto J. L.

Situacija nije od juče, ali je, kako kažu meštani, u poslednje vreme ozbiljnija, jer su, kako tvrde, "migranti naoružani".

- Sada ulaze i u nastanjene kuće i danju, dešavaju se krađe... jednostavno građani nisu sigurni. Policija sa ovim sastavom izvlači maksimum, ali to je u ovim trenucima jednostavno nedovoljno - kaže Robert Lacko, predsednik Skupštine opštine Kanjiža. - Sve je više ljudi koji ovde dolaze, sve su agresivniji.

Foto Fejsbuk

Migranti koji budu sklonjeni iz naselja, ponovno se, kažu meštani, pojavljuju posle nekoliko dana.

- Ne možemo da objasnimo kako prelaze granicu bez ikakvih dokumenata, a mi čak i svoje kućne ljubimce ne možemo da prevezemo preko granice sa pasošem i potvrdom o vakcinaciji - dodaje Lacko.

Slična situacija je i u naseljima na obodu Subotice. Pre skoro mesec dana u Hrastovači je ranjeno šest migranata, jedan je, u međuvremenu, ubijen, a posle policijske akcije zaplenjena je velika količina oružja. Međutim, slika se nije puno promenila.

- Građani Subotice, ne samo Makove sedmice, ne osećaju se sigurno. Ovo je problem svih nas. Nadležni ne rešavaju problem migranata koji šetaju bez dokumenata, ne znamo ko su, niti odakle dolaze, a mnogi od njih su i naoružani - ističe Željko Častvan.

Sa jednog od protesta u Subotici, Foto J. L.

- I dalje imamo stotine migranata na lokacijama u blizini granice. Nedavno je na pruzi i kod Železničke stanice pronađeno na desetine komada oružja i lažnih dokumenata. Bilo je čak i pokušaja silovanja kod glavne autobuske stanice.

Zbog svega je pokrenuta peticija u kojoj se traži da se obezbede naše granice i zabrani migrantima ulazak u našu zemlju. Da bi zahtevi ušli u skupštinsku proceduru neophodno je 10.000 potpisa, te će ova akcija, najavljuju meštani, biti proširena i na Kanjižu, Sombor, Horgoš i druga mesta koja već godinama imaju ovaj isti problem.

- Tražimo da se odredi pogranični pojas 35 kilometara od same granice sa Mađarskom, koja je već digla nekoliko redova ograde, a najavili su da će podići još. Postavili su nekoliko hiljada policajaca i pripadnika vojske i imaće i dobrovoljce koji će biti obučeni da pomognu čuvanje južne mađarske granice. Najavili su da nijedan ilegalni migrant neće proći granicu, a to znači da će nam se ovde akumulirati sve veći broj migranata, iako oni apsolutno više nemaju šta ovde da traže - objašnjava Častvan.

Migranti pod budnim okom organa reda, Foto Fejsbuk

Građani sa kojima smo razgovarali ukazuju da se situacija delimičmo smirila.

- Pozivamo ljude da dođu u naselje Makova sedmica i da vide kako sve to izgleda. Ne znamo više odakle dolaze, samo se pojave na ulici u grupama. Nedavno je jedan kombi tačno ispred moje kuće dovezao grupu od njih 30 - pričaju nam dve Subotičanke iz ovog naselja.

- Taksisti stalno manevrišu, a kada ih pitamo zašto to rade, kažu da su uredno registrovani za prevoz putnika.

Foto J. L.

Dok žene tvrde da se osećaju nebezbedno i da ne izlaze same iz kuća uveče, muškarci kažu da migranti obično pristižu autobusima ili taksijem predveče i da se kreću prema granici i spavaju po okolnim šumama i kampovima.

- Ima i onih koji su u Horgošu i Martonošu počeli da prodaju kuće jer se plaše. Ne možemo ništa da uradimo, a da budem iskren, čovek sam nema hrabrosti da ode do njih, kada znamo da kod sebe imaju oružje - priča nam Arpad A. iz Horgoša i sve "neverne Tome" poziva da provedu noć u njegovom selu.

Foto Fejsbuk

MAĐARSKA DIŽE JOŠ METAR OGRADE

GRADNjA ograde na 175 kilometara dugoj granici između Mađarske i Srbije započela je 2015. godine i od tada je u više navrata ojačavana i tehnički opremana. Službeno glasilo mađarske vlade objavilo je odluku da se uradi prilagođavanje postojeće ograde na mađarsko-srpskoj granici na način da se na postojeću dodaju elementi visine od jednog metra. Pod tačkom "b" u istoj odluci navedeno je da će se graditi ograda i na delu srpsko-hrvatske deonice u okviru Nacionalnog parka "Dunav-Drava".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni