ŽALBE NA SUDIJE I -ELEKTRONSKI: Od kraja godine počeće da radi aplikacija za pritužbe na rad pravosuđa

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

28. 07. 2022. u 14:00

GRAĐANI Srbije moći će od kraja ove godine, putem nove aplikacije e-pritužbe, da se žale na rad sudija i tužilaca Ministarstvu pravde, u domenu njegove nadležnosti, saznaju "Novosti".

ЖАЛБЕ НА СУДИЈЕ И -ЕЛЕКТРОНСКИ: Од краја године почеће да ради апликација за притужбе на рад правосуђа

Foto: Tanjug

Uspostavljanjem nove aplikacije, oni dobijaju mogućnost da na brz i jednostavan način, onlajn podnesu pritužbu na unapred generisanom obrascu, bez fizičkog odlaska u Ministarstvo.

Pritužbe su i do sada pisanim putem dostavljane ovom resoru, budući da je ono nadležno za nadzor nad primenom Sudskog poslovnika i Pravilnika o upravi u javnom tužilaštvu. Mahom su se odnosile na neosnovano trajanje sudskog postupka, odnosno odugovlačenje suđenja, kao i na zloupotrebu procesnog prava (npr. odlaganje ročišta po nekoliko puta zbog nepojavljivanja advokata, a što sudija toleriše).

Samo u prošloj godini, prema podacima o evidenciji kretanja predmeta u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, evidentirana su 8.662 postupanja po pritužbama. Ipak, ispostavilo se da je tek manji deo osnovan, u smislu da je nadležnost u postupanju imalo Ministarstvo pravde.

OD 2012. GODINE UKUPNO 258 NADZORA

MINISTARSTVO pravde i samo, nezavisno od pritužbi građana, može da nadzire rad pravosudnih organa, predlaže mere za otklanjanje nedostataka i nadzire njihovo izvršenje. Od jula 2012. do kraja 2021. Odeljenje za nadzor Ministarstva izvršilo je 258 kontrola rada sudova i tužilaštava.

Pritužbe na rad sudija i tužilaca dostavljane su dosad na pisarnicu Ministarstva, odatle su fizički odnošene u Sektor za nadzor i tu se formirao predmet. Uz adekvatan propratni akt, on se prosleđuje u sud ili tužilaštvo na izjašnjenje. Cela ova procedura dugo je trajala. Sada će Ministarstvo moći onlajn da prosledi pritužbu.

Drugi registar odnosi se na zaveštanja koja građani sačinjavaju ili deponuju kod javnih beležnika. On omogućava da kada neko, ko je deponovao testament kod notara, premine, ne dođe do nedoumica ko je naslednik, šta je kome ostavljeno... Time se izbegavaju potencijalne tužbe među naslednicima i smanjuje broj ostavinskih postupaka.

Prema rečima notara Save Dedajića, člana IO Javnobeležničke komore, broj ostavljenih testamenata postepeno raste, a samo u njegovoj kancelariji u Staroj Pazovi mesečno se deponuju jedan do dva.

- Stranke mogu da biraju da li će sastaviti testament kod advokata, uz dva svedoka, ili će ga izdiktirati javnom beležniku, koji ga automatski deponuje, što sprečava zloupotrebe i garancija je da će se ispoštovati poslednja volja ostavioca - kaže Dedajić.

Registar koji je do sada postojao bio je samo za beležnike, a sada će uvid imati i sudovi. Oba ova registra Ministarstvo pravde realizuje uz podršku EU projekta "EU uz pravdu - Podrška za Poglavlje 23".
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna