TRAŽE UVEĆANJE ZARADA: Forum sudija Srbije predlaže bolji materijalni položaj

V. C. S.

03. 02. 2022. u 09:33

POSLE usvajanja izmene Ustava očekuje se usklađivanje seta pravosudnih zakona sa novim ustavnim odredbama. U tom kontekstu, Forum sudija Srbije podseća da su materijalni položaj sudija i uslovi rada garancija nezavisnosti sudstva kao grane vlasti. Oni daju i konkretne predloge za povećanje plata i penzija, budući da dugogodišnje sudije osnovnih sudova imaju penzije manje od prosečne zarade.

ТРАЖЕ УВЕЋАЊЕ ЗАРАДА: Форум судија Србије предлаже бољи материјални положај

Arhiva

Kako kažu, osnovnicu plate sudije trebalo bi staviti u odnos sa prosečnom zaradom, sa jedne strane, i prosečnom potrošačkom korpom, sa druge.

Prema rečima Nebojše Đuričića, predsednika UO FS, plata sudije prekršajnog suda sa koeficijentom 2,5 sada iznosi 95.910 dinara, a osnovnog suda sa koeficijentom 3 - 115.092. Sudija sa četvrt veka radnog staža ima oko 126.000, dok je potrošačka korpa prošle godine bila 75.824 dinara.

- Plate sudije se povećavaju samo prilikom napredovanja u više instance. Međutim, nemaju sve sudije interes da napreduju u sudove viših instanci, jer to često podrazumeva i promenu mesta rada u odnosu na mesto stanovanja, kao i promenu materije u kojoj postupaju. Moglo bi se razmotriti rešenje koje postoji u nekim evropskim zemljama, da se sudijama povećava plata u zavisnosti od godina staža - predlažu u Forumu sudija.

Takođe se zalažu da sudija i nakon penzionisanja ima prihode u skladu sa dostojanstvom funkcije koju je vršio. Sada je prosečna penzija sudije skoro upola manja od njegove plate, a samim tim manja za penzionisanog sudiju osnovnog suda i od prosečne zarade u Srbiji (u 2021. iznosila 64.639 dinara).

- Predlažemo da se Zakon o sudijama dopuni tako što će određivati visinu penzije sudije koji je te poslove obavljao minimum 20 godina u iznosu poslednje plate umanjeno za jedan evro - kažu u Forumu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a