VULIN STIGAO U SLOVENIJU: Ministar obišao srpske vatrogasce koji pomažu u borbi sa požarom (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 07. 2022. u 15:37 >> 17:19

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije upućene sa dva helikoptera u Sloveniju da pomognu u gašenju požara koji je zahvatio ovu zemlju, a koji su samo tokom prvog dana angažovanja imali 116 naleta i bacili 150 tona vode.

ВУЛИН СТИГАО У СЛОВЕНИЈУ: Министар обишао српске ватрогасце који помажу у борби са пожаром (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Ministar Vulin, koji se sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova te zemlje Tatjanom Bobnar i  sa ministrom odbrane Marjanom Šarecom, sa kojim je i obišao pripadnike srpske policije, koji su ga  upoznali sa situacijom na terenu, istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića stavilo na raspolaganje slovenačkim kolegama dva helikoptera sa potpunom opremom, posadama i vatrogasce iz Sektora za vanredne situacije.

- Nijedna zemlja ne može sama da se izbori sa elementarnom nepogodom kakav je trenutni požar u Sloveniji. To može da se desi bilo kome i u tom trenutku svako od nas treba i može da očekuje pomoć od onoga ko može da obezbedi odgovarajuća sredstva - rekao je ministar Vulin.

Naglasio je da se Srbija ove godine prilično dobro pripremila za sezonu požara, ima pet helikoptera opremljenih vedrima, dovoljan broj posada i očekuje da će ovoga leta dobiti naručene ruske kamove, specijalne vatrogasne helikoptere namenjene za gašenje požara.

- Čast nam je što možemo da pomognemo i nadamo se da će naša pomoć dati odgovarajuće rezultate. Srbija je zemlja koja vodi računa o tome kakva je situacija u regionu i na prvom mestu je spremna uvek da pomogne svojim susedima i komšijama. U ime srpskog naroda i predsednika Aleksandra Vučića želim vam dobru borbu i verujem da ćemo svi zajedno uspeti da se izborimo sa ovom pošasti. Kao što je pogodila vas može pogoditi bilo koga drugog i mi računamo na vas, kao što vi sada možete na nas - istakao je ministar Vulin.

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec zahvalio se ministru Vulinu i Srbiji na pomoći istakavši da zemlje u regionu treba uvek da se pomažu.

Slovenija je, kako je rekao, pomagala Srbiju kada su bile velike poplave, kao i Makedoniji prošle godine kada su tu zemlju zahvatili požari.

- Međusobna pomoć zemalja u regionu nije novina. Mi smo tu i politika je tu da pomaže ljudima i mi se bez obzira na granice moramo međusobno pomagati, jer smo svedoci klimatskih promena i nesreća koje su sve teže i koje ne poznaju granice. Verujem da ćemo i ovaj požar zajedničkim snagama ugasiti - rekao je ministar Šarec.

Sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom pripadnike MUP-a koji gase požar u Sloveniji posetili su i komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić i v.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera tokom jučerašnjeg dana više od 12 sati dejstvovali su na gašenju požara koji je zahvatio oko 2000 hektara šume na Renškom vrhu, dok su danas angažovani na gašenju požara na Gori Trstelj.

Podsetimo, Srbija je u pomoć slovenačkim kolegama poslala 13 predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera „Bell 212“ kapaciteta od po 1,5 tone vode.

Žitelji tri sela iz slovenačkog regiona Kras na zapadu zemlje, juče su evakuisani zbog požara danas u ranim popodnevnim satima, a ubrzo potom i meštani Vrtoča, sela u blizini Nove Gorice, prema granici sa Italijom.

Evakuacije su usledile nakon što je vetar promenio pravac, pa su stanovnici Opatjeg Sela, Nove Vasi, Hudog Loga i Vrtoča morali da napuste svoje domove.

Evakuacije usled najvećeg požara koji je ikada pogodio Sloveniju traju od srede.

Za sada nije bilo ljudskih žrtava niti uništenih domova, a stanovnici su mogli da se vrate kućama uveče.

Gotovo 1.000 vatrogasaca i 300 pripadnika službi za pomoć u katastrofama i dalje se bori sa ogromnim požarom, zajedno sa 130 šumara, koji seku drveće kako bi zaustavili vatrenu stihiju.

BONUS VIDEO - SRPSKI VATROGASCI GASE POŽARE U SLOVENIJI: Helikopteri "Bell 212" u akciji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas