VERONAUKA SVE UGROŽENIJA: Veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke ukazuju na probleme u nastavi

Lj. BEGENIŠIĆ

09. 07. 2022. u 10:23

VEROUČITELjI Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke SPC uputili su apel javnosti povodom, kako navode, grubog kršenja prava roditelja i njihove dece na slobodno opredeljivanje i pohađanje verske nastave u školama.

ВЕРОНАУКА СВЕ УГРОЖЕНИЈА: Вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке указују на проблеме у настави

Foto A. Stanković

Oni su izrazili i bojazan da će veronauka biti izbačena iz školskog sistema Srbije.

Ovaj apel stigao je nakon nedavnog upozorenja patrijarha srpskog Porfirija da direktori pojedinih škola obeshrabruju učenike da se opredele za versku nastavu, te da razmatra objavljivanje imena direktora škola u kojima se to čini.

A veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke u apelu navode da svako obeshrabrivanje i sprečavanje dece i njihovih roditelja da se opredele za versku nastavu predstavlja kršenje njihovih ustavnih i zakonskih prava. Oni dodaju i da su podneli žalbe povodom prekršaja u više od 60 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 221 u kojima se uči veronauka na području Arhiepiskopije. Za ove prekršaje kao najodgovornije označili su direktore škola.

Veroučitelji kritikuju i Pravilnik koji je od 2008. godine uveo nova pravila za formiranje grupa za versku nastavu i građansko vaspitanje.

- Prvobitna i najpravednija praksa, iz vremena vlade pokojnog premijera dr Zorana Đinđića, po kojoj su se grupe formirale tako što se odeljenje deli na grupu za versku nastavu i grupu za građansko vaspitanje, bez obzira na broj učenika u njima, protivzakonito je ukinuta. Ministarstvo je propisalo najmanje 15 učenika za formiranje odeljenja za nastavu - podsećaju ovi veroučitelji.

Oni ocenjuju da se tendencija pogoršanja statusa verske nastave i samih veroučitelja nastavila poslednjih godina, donošenjem Stručnih uputstava o formiranju odeljenja.

- Minimalan broj učenika je podignut na 30, a spajanje učenika iz više odeljenja radi formiranja grupa praktično je izbacilo versku nastavu iz rasporeda časova - obrazlaže se dalje, uz zahtev da se otklone sve pomenute nepravilnosti u izvođenju verske nastave.

U Ministarstvu prosvete nedavano su saopšili da će postupati u skladu sa nadležnostima ukoliko postoje dokazi da pojedinci narušavaju ravnopravnost dva predmeta, kao i pravo roditelja i učenika da biraju. Inače, prema podacima Ministarstva prosvete u školskoj 2020/2021. godini versku nastavu pohađalo je 441.487 učenika. Procenjuje se da oko 315.000 pohađa građansko vaspitanje. U Srbiji ima 2.100 nastavnika tradicionalnih crkava i verskih zajednica, od toga SPC ima 1.702 nastavnika, Islamska zajednica 247, Rimokatolička crkva 131 i Protestantska crkva 30 nastavnika.

PROGRAM OBAVEZAN, OCENE OPISNE

VERONAUKA i građansko vaspitanje imaju status obaveznih izbornih programa, đaci se za jedan od njih opredeljuju na početku prvog i petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole, a jednom u toku četvorogodišnjeg ciklusa mogu promeniti izbor. Ocene su opisne i ne ulaze u prosek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana