"OČISTITE UKRAJINU OD SVEGA RUSKOG, I ŠTA ĆE OSTATI?" Potomak Lava Tolstoja o izbacivanju knjige "Rat i mir" iz školskog programa

Novosti online

09. 06. 2022. u 16:52

ODBACIVANjE nasleđa ruske kulture dovešće Ukrajinu do "anuliranja" njene budućnosti, rekao je potpredsednik Državne dume i potomak velikog pisca Petar Tolstoj za RIA Novosti, komentarišući "izbacivanje" knjige Lava Tolstoja "Rat i Mir" iz ukrajinskog školskog programa.

ОЧИСТИТЕ УКРАЈИНУ ОД СВЕГА РУСКОГ, И ШТА ЋЕ ОСТАТИ? Потомак Лава Толстоја о избацивању књиге Рат и мир из школског програма

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

Ranije je zamenik ministra prosvete Ukrajine Andrij Vitrenko rekao da će roman Lava Tolstoja "Rat i mir" i druga dela u kojima se veliča ruska vojska biti uklonjena iz školskog programa.

- Sa željom da se oslobode ne samo "Rata i mira", već i celokupnog nasleđa velike ruske kulture, ukrajinski vladari poništavaju budućnost sopstvene zemlje, izbacujući Ukrajinu iz tokova svetske istorije - političar rekao.

Pra-praunuk čuvenog pisca je naglasio da su i ruska i ukrajinska omladina čitala i da će čitati Rat i mir na celoj teritoriji "istorijske Rusije".

- Očistite Ukrajinu od svega ruskog, a šta će ostati? Ništa. Samo zvonka praznina. Brodski je pisao o tome - zaključio je on.

Podsećamo, Andrij Vitrenko je rekao da je planirano da se veliki broj knjiga ruskih pisaca izbaci iz školskog programa, sva dela u kojima se "veliča ruska vojska".

On je dodao da se očekuje da će školski programi u Ukrajini biti izmenjeni tako da se ojača "patriotsko obrazovanje".

Ranije je Vladimir Tolstoj, savetnik predsednika Ruske Federacije za kulturu, koji je pra-praunuk velikog pisca, rekao za RIA Novosti da bi "izbacivanje" romana Lava Tolstoja "Rat i mir" iz školskog programa u Ukrajini osiromašilo školarce, budući da je jedno od najboljih dela svetske književnosti.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri