VEROUČITELJI ARHIEPISKOPIJE BEOGRADSKO-KARLOVAČKE: Grubo se krše prava roditelja i dece na slobodno opredeljivanje za veronauku

Tanjug

08. 07. 2022. u 08:03

VEROUČITELjI Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke saopštili su da se "grubo krše prava roditelja i njihove dece na slobodno opredeljivanje i pohađanje verske nastave u školama", apelujući na javnost i nadležne organe Srbije da omoguće njeno normalno funkcionisanje.

ВЕРОУЧИТЕЉИ АРХИЕПИСКОПИЈЕ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКЕ: Грубо се крше права родитеља и деце на слободно опредељивање за веронауку

Foto: Tanjug

- Ustavom Republike Srbije zagarantovano je svakom građaninu Srbije pravo na slobodu veroispovesti i pravo da vaspitava svoju decu u skladu sa svojim uverenjima, a Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja omogućeno je članovima svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica da njihova deca pohađaju Versku nastavu u osnovnim i srednjim školama - navodi se u apelu veroučitelja, kako je saopštila Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Stoga, kako je navedeno, "svako obeshrabrivanje i sprečavanje dece i njihovih roditelja da se opredele za versku nastavu, predstavlja flagrantno kršenje njihovih Ustavom i Zakonom zagarantovanih prava".

- Da ovo nisu samo pojedinačni slučajevi, već opšte mesto, potvrđuju i žalbe koje smo podneli povodom prekršaja u više od 60 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 221, u kojima se izvodi verska nastava na području Arhiepiskopije - saopštili su veroučitelji.

Prema njihovom mišljenju, "za ove prekršaje najodgovorniji su direktori škola, kojima je od strane Ministarstva prosvete poverena briga i dužnost da roditeljima i njihovoj deci obezbede slobodno i transparentno opredeljivanje za versku nastavu, a ne da diskriminišu sopstvene učenike".

- S tim u vezi, reakcija našeg nadležnog arhiepiskopa, pastira i duhovnog oca - Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija - na svom Instagram nalogu, koji je od nas veroučitelja ali i od nezadovoljnih roditelja dobio informacije o ovim zloupotrebama, u potpunosti je opravdana i tačna, navodi se u apelu.

Osim pomenutih zloupotreba, kažu, svedoci smo i drugih manipulacija u vezi sa izvođenjem verske nastave u školama, kojim su u mnogim sredinama, praktično, ukinuta prava roditelja i đaka na izbor verske nastave.

- Ovo se, pre svega, odnosi na Pravilnik koji je od 2008. godine uveo nova pravila za formiranje grupa za versku nastavu i građansko vaspitanje. Ovaj podzakonski akt Ministarstva prosvete donet je bez saglasnosti vladine Komisije za versku nastavu, sa kojom je, po zakonu, Ministarstvo trebalo da sarađuje, naveli su veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Kako su saopštili, prvobitna i najpravednija praksa, iz vremena vlade pokojnog premijera dr Zorana Đinđića, po kojoj su se grupe za versku nastavu i građansko vaspitanje formirale tako što se odeljenje deli na grupu za versku nastavu i grupu za građansko vaspitanje, bez obzira na broj učenika u njima, protivzakonito je ukinuta.

Nasuprot tome, od Ministarstva prosvete propisan je, pomenutim Pravilnikom, minimalan broj učenika (15) za formiranje grupa.

- Ovo je rezultiralo time da su mnoga deca, posebno iz manjinskih verskih zajednica, ostala bez prava da pohađaju versku nastavu u školama, jer ih nije bilo dovoljno za formiranje grupa, naveli su oni, dodajući da su "mnoge naše kolege i koleginice, pa i oni iz drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, ostali bez posla ili su im plate drastično smanjene".

- Tendencija pogoršanja statusa verske nastave i samih veroučitelja nastavila se, poslednjih godina, donošenjem Stručnih uputstava o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji, saopštili su veroučitelji.

Minimalan broj učenika je podignut na 30, a spajanje učenika iz više odeljenja radi formiranja grupa, praktično je izbacilo versku nastavu iz rasporeda časova, što se pre svega odrazilo na kvalitet same veronauke i nemogućnost dece da u njoj učestvuju u okviru redovne nastave.

- Bojimo se da sve ovo vodi ka ponovnom izbacivanju verske nastave iz školskog sistema Republike Srbije, to jest ukidanju Ustavom i Zakonom zagarantovanih prava roditelja i dece, ali i gubitku posla svih nas, navodi se u saopštenju.

Zbog svega pomenutog se veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke obraćaju "ovim javnim apelom našoj prosvetnoj i široj javnosti, a pre svih nadležnim organima Republike Srbije", i traže od njih da "otklone sve pomenute nepravilnosti u izvođenju verske nastave u školama i omoguće normalno funkcionisanje iste, a sve u skladu sa zakonima i na korist naših učenika".

 

BONUS VIDEO: OVDE U TIŠINI MOLITVE NASTAJU LEKOVITI MELEMI: Manastir Svetog Apostola Tome

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)