PUTOPIS KROZ HILJADU CRKAVA: Kapitalno delo episkopa Antonija o hramovima SPC u Moskvi

Boris Subašić

12. 06. 2022. u 11:30

PRVI putopis kroz više od 1.000 hramova i 14 manastira ruske prestonice "Pravoslavna Moskva" napisao je Srbin, episkop moravički Antonije (Pantelić), vikar patrijarha srpskog Porfirija i starešina Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

ПУТОПИС КРОЗ ХИЉАДУ ЦРКАВА: Капитално дело епископа Антонија о храмовима СПЦ у Москви

Foto Privatna arhiva

Kroz priče o hramovima i kapelama, svetim moštima, ikonama, duhovnim školama i važnijim muzejima, on otkriva čudesnu istoriju prestonice Rusije od 13. veka do današnjih dana.

- Moskva se oduvek prepoznavala po zlatnim kupolama mnogobrojnih hramova i manastira, zadužbina velikih moskovskih knezova i ruskih careva. Otuda je dobila epitet "zlatokupolna". Sve do izgradnje moderne Moskve panoramom grada su dominirali krstovi na kupolama i zvonicima. O tome svedoči drevna praksa da se svaki putnik dobronamernik pre nego što uđe u grad najpre zaustavi na Gori poklonjenja da se na tom vidikovcu pokloni svim svetinjama ruske prestonice - navodi episkop Antonije.

Foto Privatna arhiva

 

On naglašava da su u najznačajnijim moskovskim crkvama freskopisani srpski svetitelji.

- Sveti Sava je omiljen i među Rusima, o čemu svedoče i freske sa njegovim likom, ali i likovima njegovog oca Prepodobnog Simeona Mirotočivog i Svetog kneza Lazara, koje su još u 16. veku po želji ruskog cara Ivana Groznog naslikane na svodovima Arhangelske saborne crkve moskovskog Kremlja - ukazuje episkop Antonije, čije je kapitalno delo "Pravoslavna Moskva" objavljeno u izdanju Podvorja SPC u Moskvi i "Službenog glasnika".

Foto Privatna arhiva

ANTIBOŽIĆ

PRIČE o uništavanju moskovskih svetinja u doba SSSR otkrivaju neuništivost pravoslavlja. Episkop Antonije navodi da je na Božić 1929. izvedena "najbezbožnija akcija u 20. veku" pod imenom Antiroždestvo (antibožić) kada su na ulicama paljena brda knjiga i ikona, kada je i promovisana nova tehnika miniranja hramova do temelja. Na taj način je Moskvi uništeno 414 od 848 svetinja. One su sada obnovljene prilozima vernika i 2018. je u Moskvi prebrojano 1.137 hramova, a grade se i dalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju