RUSIJA NEĆE DOZVOLITI DA IZ RATA IZAĐE PORAŽENA: Istoričar Ognjen Karanović na Jutjub kanalu KCNS o ratu u Ukrajini (VIDEO)

V.N.

18. 05. 2022. u 21:55

TRIBINA istoričara Ognjena Karanovića tematizuje rat u Ukrajini kroz prizmu odnosa između Istoka i Zapada, sa idejom da se – iako rezultati o izgledu sveta u budućnosti nisu poznati – predstave i interpretiraju zaključci do kojih su došli naučnici, analitičari i svi oni koji se iz različitih perspektiva bave ovim pitanjem.

РУСИЈА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ИЗ РАТА ИЗАЂЕ ПОРАЖЕНА: Историчар Огњен Карановић на Јутјуб каналу КЦНС о рату у Украјини (ВИДЕО)

Foto: M.Stojanac

Karanović ističe da bi bio neobjektivan kada bi po pitanju trajanja rata iskazao optimizam o skorijem okončanju, budući da brojni parametri ukazuju na to da Rusija neće dozvoliti da iz rata izađe kao poražena strana, bez obzira na to da li je reč o njenoj imperijalnoj svesti, časti, kredibilitetu i integritetu.

S druge strane, ako je nacionalizam dominantan faktor u Ukrajini, jasno je da mogućnost nezavisnosti Donjecka i Luganska za političke elite u ovoj državi nije prihvatljiva. Ono što je izvesno jeste to da će u krajnjoj instanci rat biti rešavan na relaciji SAD i Rusija, ali kako Zapad ne pokazuje volju da se sukob reši mirovnim sporazumom, to se neće desiti u skorijoj budućnosti.

Karanović navodi da moramo biti oprezniji više nego ikad, jer postoji mogućnost da rat iz Ukrajine bude izvezen na okolne države i šire. Takođe, možemo se samo nadati i moliti da ne dođe do nuklearnog rata i da „cenu gluposti čovečanstva ne plaćamo u broju rendgena zbog svega što proizvode nuklearne oluje".

Od reformi Petra Velikog Rusija je težila ostvarenju bliskih odnosa sa Evropom, na šta je ciljao i Putin, sledeći De Golovu ideju o Evropi od Atlantika do Urala, odnosno, od Lisabona do Vladivostoka, koja je srušena nizom sukoba tokom kojih su otvarani brojni frontovi koji su imali za cilj destabilizaciju Rusije.

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića na temu „Rat u Ukrajini –između Istoka i Zapada“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april