STARI POŽAREVAC IMAO VIŠE HOTELA NEGO DANAS: Neke građevine u Braničevu ni posle više od sto godina nisu nadmašene po svojoj lepoti

D. NOVKOVIĆ

27. 04. 2022. u 13:33

STARI Požarevac, čije građevine ni posle dugo vremena nisu nadmašene po svojoj lepoti, imao je više hotela nego ovaj današnji, savremeni. Najpoznatiji bio je "Srpska kruna", podignut 1871. godine, na uglu današnjih ulica Stari korzo, Njegoševa i Vojislava Dulića, preko puta Narodnog muzeja. Prvobitno je bio poznata kafana, koju je držao Živko Đorđević Zoja. Uz nekoliko dograđivanja, kasnije je prerasla u luksuzni hotel.

СТАРИ ПОЖАРЕВАЦ ИМАО ВИШЕ ХОТЕЛА НЕГО ДАНАС: Неке грађевине у Браничеву ни после више од сто година нису надмашене по својој лепоти

Zgrada hotela "Srpska kruna" danas, Foto D. N.

Poznati požarevački ugostitelj, doseljenik iz Grčke Rista Kolonjas radio je u "Srpskoj kruni" kao konobar, a kasnije je postao i njen vlasnik. Hotel je svečano otvorio u novembru 1926. godine. Ovo zdanje imalo je i bioskop, u kojem je sredinom 1932. godine prikazan prvi tonski film u Požarevcu. Posle Drugog svetskog rata ovaj poznati hotel prestao je da radi, a danas se u njemu nalaze poslovni lokali i privatni stanovi.

Preko puta "Srpske krune" nalazio se i hotel "Grand", koga je 1904. godine sagradio trgovac Milorad Karamarković. Zauzimao je 2.500 kvadrata, imao 16 soba za goste, restoran, kuhinju, ostavu i podrum. U njemu su se, osim zabava i slavlja, održavale i bioskopske projekcije. Posle smrti vlasnika, preuzeo ga je Dragiša Stevanović iz Beograda. Posle Drugog svetskog rata, ova zgrada postala je Dom vojske. Već duže vreme se ne koristi i propada i u postupku je prodaje.

Zgrada hotela "Srpska kruna" nekad, Foto Istorijski muzej Srbije

Treći hotel bio je "Berza", otvoren 1910. godine, na uglu Takovske i Lenjinove ulice. To je bio jedini hotel u gradu koji je kao takav i sagrađen, a ne prvobitno kao kafana. Od 1925. godine, kada ga je preuzeo Ksenofon Mantić, imao je 15 soba i bioskopsku salu.

Objekat je radio i posle Drugog svetskog rata, a 1954. godine nazvan je "Avala". Na mestu ove zgrade, 1976. godine podignut je novi hotel, koji i danas radi. U međuvremenu otvoren je još jedan, što znači da sada postoje dva hotela, jedan manje nego što ih je imao stari Požarevac.

Zgrada nekadašnjeg hotela "Grand", Foto D. N.

Zatvor zbog letnje bašte

Ispred "Srpske krune" Kolonjas je 1928. godine dodao nadstrešnicu, ispod koje je postavio stolove za goste. Pošto je time zauzeo opštinsko zemljište, kažnjen je sa 10 dana zatvora.

Naloženo mu je da nadstrešnicu ukloni u roku od tri dana, ali je njeno rušenje obavljeno tek osamdesetih godina prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu