PROVERA ZA ONLAJN GENERACIJU: Pokazaće se koliko je nastava na daljinu ostavila loše posledice

Lj. Begenišić

25. 03. 2022. u 11:00

TESTOM iz matematike danas u 13 časova počinje proba male mature. Osmake sutra očekuje test iz srpskog jezika u 9 sati i kombinovani test koji počinje u 11.30.

ПРОВЕРА ЗА ОНЛАЈН ГЕНЕРАЦИЈУ: Показаће се колико је настава на даљину оставила лоше последице

Foto P. Milošević

Probu male mature polagaće oko 64.000 osmaka, a ovaj ispit služi im da vide kako izgleda pravi završni ispit. A ono što je možda i najznačajnije jeste što će mali maturanti "izvagati" koliko im je znanje i šta treba da poprave do prave male mature, koja se polaže 27, 28. i 29. juna.

Inače, ova generacija maturanata specifična je po tome što je normalnu nastavu pohađala samo u petom i prvom polugodištu šestog razreda. A onda su u martu 2020, zbog pandemije prešli na onlajn ili kombinovanu nastavu koja je trajala donedavno. Stručnjaci smatraju da je školovanje u pandemijskim uslovima ostavilo velike posledice po znanje đaka, ali i po njihove radne navike.

Prema mišljenju profesorke Filozofskog fakulteta Dragice Pavlović Babić, pravi odgovor na pitanje - da li je i koliko ovakav način školovanja ostavio traga na znanje dece, može dati - mala matura.

- Međutim, završni ispit prošle godine nije nam odgovorio na ovo važno pitanje, jer su kriterijumi bili spušteni - rekla je nedavno za "Novosti" profesorka Pavlović Babić.

Istovremeno, prosvetne vlasti kao dokaz da đaci ipak imaju znanje navode upravo rezultate poslednjeg završnog ispita, na kome su učenici u proseku pokazali bolje rezultate nego ranije.

Direktori škola spremno dočekuju probu male mature i kažu da veruju u znanje svojih đaka.

- Nadam se dobrim rezultatima, ali ne smemo zanemariti činjenicu da je onlajn nastava ipak ostavila posledice i da nije iznedrila kvalitet kakav bismo dobili u neposrednom radu - kaže, za "Novosti", Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić". - Ipak to je sve individualno i zavisi od dece i od nastavnika. Naši nastavnici, svesni problema, već su počeli da drže pripremnu nastavu za malu maturu.

U nekim školama rešili su da nagrade đake koji dobro urade zadatke, pa će tako u OŠ "Drinka Pavlović" svaki učenik koji osvoji 16 poena iz srpskog ili matematike dobiti peticu u dnevnik.

U Ministarstvu prosvete kažu da je sve spremno za probni završni ispit i da su testovi podeljeni školama.

Inače, svaki test će imati po 20 zadataka od kojih će velika većina biti na zaokruživanje i slične težine kao na prošlogodišnjem završnom ispitu. Ispit traje dva sata.

 

STROGE MERE U UČIONICAMA

IZ Ministarstva prosvete najavili su da će ove godine biti poštovane epidemiološke mere, pa tako u učionici može biti maksimalno 15 učenika i jedan dežurni nastavnik i potrebno je da se poštuje razmak od dva metra između učenika. Nošenje maski neće biti obavezno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade