SRBI KOJI HRABRO OPSTAJU U ULICI MADLEN OLBRAJT: "Novosti" u Gnjilanu na KiM gde je do 1999. živelo više od 15.000 naših sunarodnika

Jelena STOJKOVIĆ

27. 02. 2022. u 20:42

NEKADA jedan od najlepših gradova na Kosovu i Metohiji, administrativni centar Kosovskopomoravskog okruga, danas naseljavaju gotovo samo Albanci, nekadašnjih 15.000 stanovnika srpske nacionalnosti bežeći od ratnih sukoba svilo je porodična gnezda širom centralne Srbije.

СРБИ КОЈИ ХРАБРО ОПСТАЈУ У УЛИЦИ МАДЛЕН ОЛБРАЈТ: Новости у Гњилану на КиМ где је до 1999. живело више од 15.000 наших сународника

Foto J. Stojković

Ali u Gnjilanu i danas opstaju malobrojni Srbi, uglavnom stariji, okupljeni u nekadašnjoj Ulici Stojadina Trajića, sada Madlen Olbrajt, i ne žele da prodaju imovinu i odu iz rodnog kraja.

Od tih četrdesetak Srba tri generacije žive pod istim krovom u kući domaćina Vojislava Todorovića. Ova starina živi u kući koju je sam izgradio zajedno sa dvojicom sinova, snajama i unucima i majkom njegove pokojne supruge. Ujedno, ovo je jedino dvorište gde odjekuje dečja graja, četvoro najmlađih Todorovića.

- Ja mojoj deci ne mogu da kažem ostanite ovde, odrasli su to ljudi, za sada su tu gde jesu, ako odluče da odu neću im zameriti. Rade i sinovi i snaje, ali da je svejedno - nije. Ne plašim se za svoj život, ali se plašim za njih i za ovu dečicu - započinje priču Vojislav, dok u naručju drži jednog od unuka.

Kuća ograđena žičanom ogradom, Foto J. Stojković

Na prvi pogled skladno domaćinstvo, kuća na tri sprata, svako ima svoj životni prostor.

Deca se igraju, braća i jetrve se slažu... Ceo taj sklad narušava ograda sa susednim dvorištem.

- Stradao nam je prvi komšija, Srbin, tada smo je postavili, nije nam svejedno, šta da radimo, moramo nekako da se zaštitimo - pričaju Todorovići.

Dušica sa suprugom Jovančom, Foto J. Stojković

Vojina snaja Dušica, profesorka engleskog jezika, radi u susednoj srpskoj enklavi, očekuje treće dete, koje će se roditi u Vranju. Iako ne skida osmeh sa lica, priznaje da su se oni kao mladi ljudi odrekli svega što je za druge normalan život.

- Nema izlazaka, nema druženja, kad odemo do Vranja nama je to kao da smo otišli ne znam gde, jer prosto osetimo kako izgleda život u slobodi. Već oko osam sati uveče zaključavamo se u kuću i to je to - priča nam Dušica.

Vojislav sa unucima, Foto J. Stojković

Ipak, ovi mladi ljudi, uprkos svemu, odabrali su život na svoj dedovini gde odgajaju decu. U školi pri crkvi nastavu pohađa svega petoro dece iz Gnjilana i, kako kažu Todorovići, to je slika života Srba u ovom mestu.

Dok napuštamo dom porodice Todorović, ljubazni domaćini nas ispraćaju do kapije gde se u dvorištu kuće igraju deca, ne izlazeći na ulicu. To im, zbog bezbednosti, ne dozvoljavaju stariji ukućani. Usmereni su zato jedni na druge, odrastaju u gradu u svojoj zemlji u kojem su uskraćeni za život kakav vode svi njihovi vršnjaci u centralnoj Srbiji.

Uz pomoć svetskih silnika, to parče njihove zemlje im je oteto, kao i normalno detinjstvo.

Srbi sa KiM kažu: Daće Bog, bićemo opet svoji na svome.

Deca sama ne napuštaju dvorište, Foto J. Stojković

EKSPANZIJA NOVOGRADNjE

U GNjILANU se poslednjih godina desila prava ekspanzija novogradnje. Niču višespratnice, a među kupcima nema Srba. Cena kvadrata je, prema rečima naših sagovornika, od 500 do 700 evra. Srbi žive u svojim kućama koje skromnim primanjima jedva uspevaju da održavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...