FRANCUSKA POSLANICA OČITALA LEKCIJU EVROPSKOM PARLAMENTU: Predložila rezoluciju o položaju Srba na KiM - "Svaki dan je sve gore!"

Novosti onlajn

18. 02. 2022. u 09:19

FRANCUSKA evroposlanica Dominik Bild, koja je i član delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, podnela je Evropskom parlamentu predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

ФРАНЦУСКА ПОСЛАНИЦА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Предложила резолуцију о положају Срба на КиМ - Сваки дан је све горе!

Foto: Printscreen/Jutjub

Dominik Bild je na Tviteru napisala da je sudbina kosovskih Srba iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru. Dodala je da se u predlogu rezolucije nalazi i rešenje za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.

U predlogu rezolucije, koju je podnela Evropskom parlamentu 27. januara, ona navodi da taj dokument predlaže uzimajući u obzir Briselski sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa (tzv.) Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.

Podseća da je rezolucijom skupštine u Prištini, usvojenom 15. januara, Srbima omogućeno da glasaju samo poštom ili preko Kancelarije za vezu, umesto uz pomoć misije OEBS-a, a što je protivno mišljenju Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Takođe, kako se navodi u dokumentu, sukobi policije i građana na severu 13. oktobra 2021. godine i protesti posle verske službe u pravoslavnoj crkvi u Prištini u junu 2021. godine svedoče o rastućim tenzijama.

Dominik Bild je, takođe, izrazila zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine u opasnosti.

- Ohrabruje se visoki predstavnik da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, predviđenu sporazumom od 19. aprila 2013. i da razmotri sprovođenje istrage o gore navedenim činjenicama - navodi u rezoluciji Bild, koja je, inače, članica „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen, preneo je „Kosovo onlajn“.

 

BONUS VIDEO: 

EKSKLUZIVNO: Novosti sa čuvarima kopnene zone bezbednosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu