OMIKRON I ZA TEST NEVIDLJIV: Mnogo lažno negativnih rezultata antigenske provere kod stelt varijante

B. Radivojević

10. 02. 2022. u 07:00

NEGATIVAN antigenski test na koronu, ne znači da nemate kovid 19. Lažno negativan rezultat javlja se u većem procentu analiza na stelt omikron nego ranije, kada su se u brisevima tražili vuhanski, britanski, delta i drugi sojevi, pa i omikron, pre nego što je napravio svoju malo izmenjenu kopiju.

ОМИКРОН И ЗА ТЕСТ НЕВИДЉИВ: Много лажно негативних резултата антигенске провере код стелт варијанте

Foto Z. Jovanović

Da sada ima više lažno negativnih testova potvrđuje i virusolog i profesor Medicinskog fakulteta UB dr Tanja Jovanović:

- To sad primećujemo i u slučaju stelt omikron varijante, jer je došlo do promena u onoj strukturi koja se nalazi u testovima za dokazivanje virusnog antigena - objašnjava prof. Jovanović.

- Zato se, posle antigenskog, radi PCR test za sve pacijente koji po kliničkoj slici ispunjavaju definiciju, a negativni su na antigenskom testu. PCR predstavlja zlatni standard za dijagnostiku.

Od kraja novembra prošle godine, kada je prvi put detektovan u Južnoj Africi, omikron je postao dominantan soj. Kod nas je sada, prema proceni profesorke Jovanović, zastupljen sa više od 90 odsto slučajeva infekcije, dok je svaki deseti i dalje izazvan delta sojem. Zasad se ne zna koliko je u cirkulaciji zastupljen "nevidljivi" omikron, ali očekuje se da će i u Srbiji postepeno potiskivati svog prethodnika, jer se od njega 1,5 puta brže širi.

Virusolozi se i u najbolje opremljenim svetskim laboratorijama suočavaju sa problemima u "merenju" njegove aktivnosti. Naime, PCR testovi potvrđuju klasični omikron tako što otkrivaju tri gena virusa, uključujući gen koji čini njegov šiljasti protein. BA.1 verzija omikrona ima mutaciju u svom spajk genu, tako da PCR testovi otkrivaju samo dva od njihova tri ciljana gena. "Nevidljivi" BA.2 omikron nema mutaciju na spajk proteinu, pa PCR testovi ne mogu da ga razlikuju od drugih varijanti. Zato su izmenjeni omikron i nazvali "nevidljivi", jer naučnici moraju da sekvenciraju njegov genom da bi ga identifikovali.

- Ne mogu sada da pretpostavim koji je procenat inficiranih stelt omikronom kod nas, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantan - kaže prof. Jovanovića.

Juče je korona potvrđena kod još 12.532 osobe, preminulo je 58 obolelih, a broj pacijenata na respiratorima se povećao na 174.

NAZNAKE NOVOG SOJA?

AMERIČKI naučnici otkrili su u otpadnim vodama Njujorka naznake za pojavu novog soja virusa korona, prenosi nemački "Tagešsau". Virusolog Džon Denehaj i njegov tim preneli su da su naišli na fragmente virusa, koji pokazuju određene mutacije kakve do sada nisu viđene u svetu. Sumnja se da virus, možda, ne prenosi čovek, nego neki novi izvor, moguće pacovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo