RUSKA VAKCINA SA TORLAKA: Direktor Gamaleje potvrdio, pregovara se o proizvodnji Sputnjika lajt u Srbiji

Tanjug

09. 02. 2022. u 11:37

DIREKTOR ruskog Istraživačkog instituta "Gamaleja" Aleksandar Gincburg izjavio je da se vode razgovori o pokretanju proizvodnje vakcine "Sputnjik lajt" u Srbiji, ali da je prerano da iznosi konkretne detalje.

РУСКА ВАКЦИНА СА ТОРЛАКА: Директор Гамалеје потврдио, преговара се о производњи Спутњика лајт у Србији

Foto: Tanjug

- Ova jednokomponentna verzija ''Sputnjika V'' brzo dobija globalno priznanje - nedavno se i Indija pridružila zemljama koje su odobrile njegovu upotrebu, a ima ih više od 30. Uvereni smo da srpski virusolozi Instituta ''Torlak'' mogu da daju značajan doprinos njegovoj globalnoj proizvodnji - rekao je Gincburg za list Politika.

On je naveo da su izuzetno ponosni na saradnju sa Srbijom, a posebno Institutom "Torlak", podsećajući da je Srbija bila jedna od prvih zemalja u svetu koje su koristile vakcinu "Sputnjik V", a među prvima je započela i proizvodnju dva miliona doza proizvedenih do danas.

Na pitanje da li će ponuditi Srbiji da uveze ili proizvede vakcinu protiv korone u vidu spreja za nos, Gincburg kaže da se završavaju klinička ispitivanja na intranazalnoj vakcini, na kojoj "Gamaleja" radi, a nakon što bude registrovana, mogla bi uspešno da se koristi za revakcinaciju, jer bi bila posebno efikasna protiv veoma prenosivog omikron soja, tako što bi pružala dodatnu barijeru infekciji u nazofarinksu.

Foto: AP

Upitan kada očekuje da će "Sputnjik V" dobiti odobrenje Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove i zašto Evropa ne priznaje rusku vakcinu, kaže da Institut "Gamaleja" nije direktno uključen u proces registracije kod SZO i EMA, već se time bavi Ministarstvo zdravlja, a da su, kolika zna, sva potrebna dokumenta već predata i uskoro se očekuje završni pregled.

- Uvereni smo da je registracija naše vakcine u SZO neizbežna, jer su efikasnost i bezbednost ''Sputnjika V'' naučne činjenice potvrđene u više od 20 publikacija u vodećim svetskim medicinskim časopisima. Adenovirusna platforma na kojoj se zasniva naša vakcina proučavana je više od 30 godina i potpuno je bezbedna, bez ozbiljnih neželjenih efekata, poput miokarditisa, upale srčanog mišića, koji su povezivani sa nekim drugim platformama vakcine - rekao je Gincburg.

BONUS VIDEO: 

Srpska fabrika vakcina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRIČA ZA NEVERICU: Bora je legendarni HIT napisao za pet minuta - na salveti, u kafani