ZELENAŠ OSTAVIO 11 DECE U MRAKU: Nazire se kraj mukama porodice Stanivuk iz Čuruga kod Žablja koja je već 11 godina bez struje

Z. Rajić

08. 02. 2022. u 09:48

AKCIJA koju je za pomoć Milici Stanivuk (39) iz Čuruga kod Žablja, i njeno 11 dece (šest sinova i pet kćeri) pokrenula Kompanija "Novosti" preko svoje Fondacije humanosti, trebalo bi da doprinese da ova porodica posle 11 godina mraka što pre dobije novi priključak za struju.

ЗЕЛЕНАШ ОСТАВИО 11 ДЕЦЕ У МРАКУ: Назире се крај мукама породице Станивук из Чуруга код Жабља која је већ 11 година без струје

Kuća porodice Stanivuk, Foto Privatna arhiva

Kako je za "Novosti" potvrdio Mile Jovanović, predsednik Humanitarne organizacije "Put, istina, život" iz Žablja, on je 4. februara bio u žabaljskom ogranku Elektrodistribucije (ED) Novi Sad, gde je dobio spisak neophodnih dokumenata za novi zahtev za priključenje porodice Stanivuk na mrežu, a rečeno mu je da treba da se dostavi i plan kuće (ne stariji od šest meseci) na osnovu kojeg će da se odredi tačna cena priključka.

- U ED sam dobio informaciju da će cena priključka najverovatnije biti ista kao i po rešenju iz decembra 2018, a to je 160.323 dinara. Rečeno mi je i da će postupak, koji inače traje oko dva meseca, biti skraćen zato što su "Novosti" povele akciju pomoći - rekao nam je Jovanović, koji je dan ranije, 3. februara, Milici i deci odneo pakete hrane, odeće i igračaka.

Porodica Stanivuk je dugovala više od dva miliona dinara za struju, zbog čega su pre 11 godina završili u mraku, u kojem i danas žive. Potom se Miličin otac, domaćin porodice Stanivuk iz Čuruga kod Žablja, zadužio kod kamatara iz Novog Sada, a pozajmicu od 5.400 evra platio je gubitkom kuće i sedam jutara najplodnije zemlje. Kuća im je prodata, ali su uspeli da je vrate, ponovo uz velike kamate. Nisu, međutim, više imali novca za novi priključak na električnu mrežu, pa samohrana majka Milica Stanivuk (39), sa 11 dece uzrasta od tri meseca do 21 godine, i sa bolesnim roditeljima, koji nisu stekli penziju, živi pod svetlom voštanice, svakodnevno grejući na "smederevcu" vodu za kupanje i perući "brdo" veša na ruke. Deca uče pod svećom, a zimi, kad rano padne mrak, odlaze u krevet već u 17 časova, jer nemaju televizor ni kompjuter, uz koje bi se zabavili.

- Otac je pogrešio što nije plaćao struju, ali ne mogu zbog toga da ga proklinjem, jer je dobar i vredan čovek. Čitav život je popravljao poljoprivredne mašine, pa i sada to čini. Eksplozija akumulatora mu je raznela oko, pao je sa crkve sa visine od devet metara i jedva ostao živ. Sa 18 godina doživeo je saobraćajnu nesreću, od koje i danas u nozi ima šrafove i šipku, a kad je izašao iz kome dobio je epilepsiju - priča Milica za "Novosti".

Milica sa decom i predstavnikom jedne humanitarne organizacije, Foto HO "Put, istina, život"

Ona kaže da je porodica preživela pakao od jednog zelenaša, kojem je njen otac tri godine svakog meseca na ime kamate plaćao po 500 evra, ukupno 18.000, ali dug nije mogao da izmiri, pa je sudskim putem, po ugovoru o hipoteci, najpre izgubio zemlju, procenjenu na 26.000 evra, a zatim i kuću.

- Tri puta nas je zelenaš iseljavao iz kuće, a mi smo se isto toliko puta useljavali, jer nismo imali kud. Jedno vreme nas nije dirao, a onda je prodao kuću. S novim vlasnikom smo se dogovorili da ostanemo u kući i da je otplatimo na rate. Tada sam već imala šestoro dece i niko me s njima ne bi pustio pod kiriju, niti bih imala da plaćam stan, a ni po koju cenu ne bih dala nijedno dete u hraniteljsku porodicu, jer za njih živim - opisuje Milica borbu kroz koju je prošla.

Četiri godine je njena porodica otplaćivala oduzetu kuću. Miličina majka je za 12.000 evra prodala zemlju nasleđenu od pokojnih roditelja, otac je prodao traktor za više od 1.000 evra, sestra je podigla kredit, a Milica, koja je radila u Beogradu i Nemačkoj, dala je za kuću poslednju ratu od 5.000 evra.

VIŠE NIKO NE POMINjE STARI DUG

MILIONSKI dug za struju više se nije pominjao otkako je kuća promenila vlasnika. Jer, kada smo je vratili, kada je ponovo postala naša, prepisali smo je na moju sestru Natašu, a ja sam, budući da ništa ne posedujem, ostvarila socijalnu pomoć od 18.000 dinara, što je moje jedino primanje - kaže Milica za "Novosti".

ŽIRO-RAČUN

POJEDINCI i društveno odgovorne kompanije i preduzeća, koji žele da pomognu ovoj porodici, svoje priloge mogu da uplate na žiro-račun Fondacije humanosti "Večernjih novosti" broj 205-5621-06 kod Komercijalne banke, sa naznakom "Za porodicu Milice Stanivuk".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!