AKCIJA NOVOSTI - DA OBASJAMO KUĆU SA 11 DECE! Pomozimo samohranoj majci Milici Stanivuk iz Čuruga da ponovo ima električnu energiju

Z. RAJIĆ

04. 02. 2022. u 08:00

KOMPANIJA "Novosti" preko svoje Fondacije humanosti pokrenula je akciju za pomoć samohranoj majci Milici Stanivuk (39) iz Čuruga kod Žablja, koja sa 11 dece 11 godina živi u kući bez struje. S obzirom na to da, kako Milica tvrdi, duga za struju nemaju, da bi sijalica ponovo obasjala ovu porodicu potrebno je samo da se uplati oko 180.000 dinara za novi priključak.

АКЦИЈА НОВОСТИ - ДА ОБАСЈАМО КУЋУ СА 11  ДЕЦЕ! Помозимо самохраној мајци Милици Станивук из Чуруга да поново има електричну енергију

Foto HO "Put, istina, život"

Milica, čiju smo životnu priču i dostojanstvenu borbu za bolje uslove života svojih potomaka juče objavili, prima socijalnu pomoć od 18.000 dinara, a njeni bolesni roditelji, koji stanuju sa njom, takođe su bez ikakvih primanja, jer nisu uspeli da ostvare uslove i steknu penziju. Odnedavno imaju još jedan mali prihod, budući da najstarija ćerka radi u jednoj privatnoj firmi za 6.000 dinara nedeljno, a Miličin otac samo povremeno zarađuje popravljajući traktore u selu.

Da bi porodica Stanivuk mogla da dobije struju potrebno je da uplati priključak, čija će cena biti određena kad ekipa EPS izađe na teren i proceni šta bi u kući trebalo da se uradi. Priključak je, po rešenju koje je EPS dostavio 28. decembra 2018. godine, koštao 160.323 dinara, a prema najnovijim informacijama koje je Milica dobila iz Ogranka elektrodistribucije Novi Sad, priključenje bi koštalo oko 180.000 dinara.

Milica ima pet ćerki i šestoricu sinova: Smiljanu (21), Ivanu (18), Strahinju (14), Ivana (13), Aleksandru (11), Vuka (9), Marka (6), Saru (5), Konstantina (3), Teodora (1,5) i tromesečnu Teonu.

- Održavamo higijenu tako što grejemo vodu u velikom loncu na šporetu na čvrsto gorivo. Starije ćerke i ja svakodnevno peremo veš na ruke. Nemamo ništa od bele tehnike. Četvoro dece, koja idu u školu, uče po danu i uz voštanu sveću, i dobri su đaci - rekla nam je Milica.

Njena deca su od dva oca, a Milica ni sa jednim nije bila u formalnom braku. Prvi ih je napustio pre devet godina, a drugi kad je s Teonom bila u 7. mesecu trudnoće, "jer nije mogao da podnese težak život".

Foto Privatna arhiva

Za Milicu pak nema nedaće pred kojom bi pokleknula u borbi za svoju decu. Iako nemaju kupatilo, sva deca se svakodnevno kupaju, jer siromaštvo za Milicu nije izgovor za neurednost, a dovija se i na sve načine da ne budu gladni.

- Kad dobijem socijalnu pomoć, odmah kupim dva džaka brašna i dovoljne količine ulja i krompira. Svaki dan imamo doručak i ručak, a za večeru ono što ostane od ručka. Najlepše mi je nedeljom, kad smo svi kod kuće, pa sastavimo dva stola i zajedno ručamo, a Strahinja, koji želi da ide na Bogosloviju, čita nam "Oče naš" - ispričala nam je s ponosom ova požrtvovana majka.

PRODAVALA BI SLANA I SLATKA PECIVA

MILICA je u ispovesti za "Novosti" ispričala da bi bila srećna kad bi imala električni šporet i frižider, jer bi mogla da se bavi proizvodnjom i prodajom slatkih i slanih peciva. Želja joj je i da u velikom dvorištu, koje imaju, ona i njena deca gaje živinu i sitnu stoku i da od toga mogu da žive.

ŽIRO-RAČUN

POJEDINCI i društveno odgovorne kompanije i preduzeća, koji žele da pomognu ovoj porodici, svoje priloge mogu da uplate na žiro-račun Fondacije humanosti "Večernjih novosti" broj 205-5621-06 kod Komercijalne banke, sa naznakom "Za porodicu Milice Stanivuk".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)