KORONA PRESEK: Blagi pad broja zaraženih, raste broj preminulih

Novosti onlajn

02. 02. 2022. u 16:22

U POSLEDNjA 24 sata virusom u Srbiji je zaraženo još 17.851 osoba, pokazuje najnoviji korona presek.

КОРОНА ПРЕСЕК: Благи пад броја заражених, расте број преминулих

Foto: V.N.

Bitku sa koronom izgubio je 61 pacijent.

Testirano je 36,874 osobe.

Na respiratorima se nalazi 166 pacijenata.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona dr Branislav Tiodorović kaže da ćemo imati talas za talasom tokom čitavog meseca, jer je prirodni proces u toku. Prema njegovim rečima, tok epidemije zavisiće od tri bitna faktora - koliko sami budemo poštovali mere, koliko će biti zaraženih među decom i da li ćemo uspeti da posle praznika sredinom meseca izbegnemo novi ciklus zaražavanja.

- Imamo jedan prirodni proces, i to je ono što sam rekao još juna meseca, da će biti ovog prirodnog procesa i apelovao i na vakcinaciju i na opreznost. Druga faza ovog talasa u okviru omikrona je krenula uveliko, obolevaju stariji ljudi, hronični teški bolesnici, to je ono što vidimo u dnevnoj statistici. Ali, moramo biti svesni da pogađa i mlade, tako da ne smemo potcenjivati omikron nikako. Jeste slabiji, ali ne kod svakog obolelog. Takođe, verovatno da je tu i delta soj, pa da imamo kombinaciju omikrona i delte, jer ovi teži oblici kod starijih ljudi verovatno da potiču od toga, međutim ako su hronični bolesnici u pitanju onda je opasan bilo koji soj. Naravno, dosta je nevakcinisanih a tu je i grip, što dodatno otežava - kaže profesor Tiodorović.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

(UŽIVO) EVROVIZIJA 2024: Najveći skandali u istoriji, za fizički nasrtaj iz Holandije poručuju da ga NIJE BILO, a obezbeđenje i oko Teja Dore