OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Ceremoniju će predvoditi Darija Kisić Tepavčević

Tanjug

27. 01. 2022. u 08:57

CENTRALNU državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logorana Starom sajmištu u Beogradu, predvodiće izaslanik predsednika Republike ministarka Darija Kisić Tepavčević.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: Церемонију ће предводити Дарија Кисић Тепавчевић

Streljanje logoraša, Foto Arhiva

Ceremoniji odavanja počasti prisustvovaće i preživeli u Holokaustu, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici parlamenta i Vlade Srbije, kao i predstavnici Grada Beograda, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani...


Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.

BONUS VIDEO:

Opasna izjava zvaničnice EU: Angelina Srbe u BiH "prevela" u Bošnjake

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024