ĐACI U KLUPAMA SVAKI DRUGI DAN: Detaljno objašnjenje kako će da izgleda početak drugog polugodišta u školama

Lj. BEGENIŠIĆ

21. 01. 2022. u 10:50

RASPUST se približio kraju, đaci se u klupe vraćaju u ponedeljak, a drugo polugodište za osnovce od petog do osmog razreda i srednjoškolce počeće kombinovanim modelom nastave.

ЂАЦИ У КЛУПАМА СВАКИ ДРУГИ ДАН: Детаљно објашњење како ће да изгледа почетак другог полугодишта у школама

Foto N. Živanović

Najmlađi učenici - od prvog do četvrtog razreda u školu će ići redovno.

Ovu odluku doneo je Tim za škole i time otklonio višednevne nedoumice oko toga da li će i kako početi drugo polugodište.

U praksi, ovo znači da će učenici od petog do osmog razreda od ponedeljka nastavu pohađati podeljeni u dve grupe, i to tako što će polovina njih časove jedan dan pratiti onlajn, a druga ići u školu, a sutradan će se zameniti. To isto važi za srednjoškolce.

Časovi će, inače, trajati uobičajeno - 45 minuta.

- Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i za zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Foto D. Milovanović

Takođe, moraju se primenjivati i sve mere zdravstvene zaštite, pa će tako za vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja dvorišta, učenici, zaposleni, ali i treća lica obavezno nositi maske.

Preporučeno je pojačanje mera opšte i lične higijene koje podrazumevaju pranje i dezinfekciju ruku, a naročito se mora voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Inače, prema podacima Instituta "Batut" u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3.074 odnosno 0.4 odsto obolelih.Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida 19 u istom periodu iznosio je 2,8 odsto.

SLEDEĆA PAUZA ZA SRETENjE

SLEDEĆA pauza u nastavi za osnovce i srednjoškolce sledi na Dan državnosti Sretenje 15. februara, koji se praznuje dva dana, utorak i sredu. Proletnji raspust počinje 22. aprila, a đaci se u klupe vraćaju nakon prvomajskih praznika, 4. maja.

Prvo polugodište privedeno je kraju bez velikih turbulencija, a jedino "iskakanje" iz uobičajenog nastavnog procesa bilo je neplanirani jesenji raspust u novembru za vreme državnog praznika Dana primirja, koji je umesto dva, trajao pet dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024