NE POSTOJI KAZNA ZA KRŠENJE SAMOIZOLACIJE: Gojković pomenuo hapšenje i vanredno stanje

Novosti online

14. 01. 2022. u 17:39

U SRBIJI u ovom trenutku ne postoji kazna za kršenje samoizolacije - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

НЕ ПОСТОЈИ КАЗНА ЗА КРШЕЊЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ: Гојковић поменуо хапшење и ванредно стање

Zoran Gojković / Foto Tanjug

On je na pitanje novinara nakon završene sednice Kriznog štaba kazao da je moguće da sanitarna inspekcija i policija vrate u izolaciju osobu koja ju je prekršila.

- U ovom trenutku po važećem zakonu kada ste pozitivni na korona virus od strane sanitarne inspekcije stiže nalog za izolaciju, odnosno samoizolaciju, u slučaju da ste pozitivni na virus. U slučaju da prekršite samoizolaciju tako što neko sazna da ste je prekršili, sanitarna inspekcija i policija su dužni da vas vrate u samoizuolaciju. Nažalost, onako kako pravnici naši tumače, ne postoji u ovom trenutku zakonska odredba, mera, kojom bismo kaznili nekoga za kršenje samoizolacije - kazao je.

U dodatnom pojašnjenju, rekao je da je moguće uhapsiti nekog i u zatvoru mu omogućiti karantin.

- U ovom trenutku ne postoji, osim da uhapsite nekog, sprovedete u zatvor i da mu omogućite karantin. To je svuda u svetu slično, nije samo kod nas tako - kazao je.

Na ponovljeno pitanje drugih novinara u vezi sa merom samoizolacije, Gojković je potvrdio da kazna za to ne postoji.

- Po važećem srpskom zakonu, možete lišavati ljude slobode, samo ako je proglašeno vanredno stanje. Mi se zalažemo za slobode i da nemamo vanredno stanje. Ali ako ne želimo da imamo vanredno stanje, hajde da poštujemo struku. Nema drugog puta, nema prečice. I da naučimo da živimo sa koronom i korona će živeti sa nama. Verujte mi, to će prirodno doći - rekao je on.

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina