ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Gojković: Između druge i buster doze je dovoljno da prođe 3 meseca

I. K.

14. 01. 2022. u 15:13

SEDNICA Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održana je danas, a nakon zasedanja javnosti se obratio Zoran Gojković.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА Гојковић: Између друге и бустер дозе је довољно да прође 3 месеца

Foto: I. K.

-Još jednom pozivam sve građane da poštuju sve mere koje smo donosili. One su veoma dobro poznate i vezane su za ograničavanje kontakta i širenje zaraze. Ono što je dobro da bolnice nemaju povećan broj prijema. Omikron dominira u Srbiji i naglo povećanje zaraženih je posledica ovog soja - rekao je Zoran Gojković.

Početak nastave

Škole u Vojvodini su krenuli sa radom i od ponedeljka đaci se vraćaju u školske klupe. A srednjoškolci će krenuti sa kombinovanom nastavom.

U utorak će se održati dodatne konsultacije za nastavu škole u centralnoj Srbiji - najavio je Gojković.

Buster doza nakon tri meseca

U Srbiji između druge i buster doze je dovoljno da prođe 3 meseca. Dakle buster doza nakon tri meseca. 

Smanjuje se period karantina

Smanjuje se period izolacije u Srbiji sa 10 na sedam dana - rekao je Gojković.

Smanjuje se cena PCR testova

Smanjuje se cena PCR testa sa devet na šest hiljada dinara, a antigenski testovi na 1.800 dinara - rekao je Zoran Gojković.

Dominantan omikron soj

U Srbiji trenutno vlada omikron soj, dok se delta soj sada otkriva kod manjeg broja ljudi.

Kovid ambulante su pune, ispred njih su redovi od početka Nove 2022. godine, a povećava se i broj prijema u bolnicama.

U Vojvodini 8 odsto zdravstvenih radnika zaraženo

U ovom trenutku je osam odsto zdravstvenih radnika u Vojvodini zaraženo koronom, dok je u Srbiji zaraženo 10 odsto, rekao je pokrajnski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Poručio je da se što veći broj specijalista uključi u preglede pacijenata i naveo da je najveći teret na zdravstvenim radnicima, jer , kako kaže, jedan lekar u toku smene pregleda od 40 do 50 pacijenata.

Gojković je zaključio da je u borbi protiv pandemije najvažnije da se što manji broj pacijenata zarazi u jednom trenutku.

On je upozorio da je među zaraženima najviše radnoaktivnih i mladih ljudi.

"Lekari leče sve i zdravstveni sistem funkcioniše, ali je neophodno da se poštuju epidemiološke mere", rekao je Gojković.

Kazao je i da je u Srbiji 58,6 vakcinisanih prvom dozom, te poručio da je država uradila sve kako bi svi pacijenti bili zbrinuti.

Rekordan broj novozaraženih

Juče su prijavljena rekordna 13.753 nova slučaja zaražena kovidom-19, a od početka nedelje taj broj kreće se oko 13.000 novozaraženih dnevno.

Lekari upozoravaju da je prethodnih dana usled širenja omikron soja povećan pritisak na kovid ambulante, što se može videti i po sve dužim redovima ispred njih.

Mikrobiolog Milanko Šekler procenjuje da Srbija još nije dostigla pik kada je u pitanju broj novozaraženih i apeluje da se nađe neko rešenje, jer su dijagnostički kapaciteti ograničeni i pretrpani, kao i kovid ambulante.

Foto: I. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)